Volledig scherm
Cellencomplex. © Johan Van Gurp

Politie een taxibedrijf? ‘Boeven niet altijd opgepakt door lange reistijden naar cel’

BERGEN OP ZOOM - De politie pakt soms mensen niet op vanwege de lange reistijd naar de dichtstbijzijnde cel. En als ze dat wel doet, kost het soms wel drie kwartier omdat vele politiebureaus zijn gesloten de afgelopen jaren. Dat zegt zegt Maarten Brink, Voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West-Brabant, tegen RTL Nieuws. ,,De politie is bijna een taxibedrijf geworden.”

Brink zegt dat politieagenten de dupe zijn geworden van de vele gesloten politiebureaus. De afstanden zijn soms zo groot, dat agenten zich halve taxichauffeurs voelen en minder tijd hebben voor politiewerk. 

Taxibedrijf

Vanaf Bergen op Zoom is het dichtstbijzijnde cellencomplex, waar een arrestant langer dan negen uur kan vastzitten, zestig kilometer verderop. Dat is volgens Brink al ruim veertig minuten rijden.

,,Voorheen hadden we een cellencomplex in Bergen op Zoom. Dat is een aantal jaren geleden gesloten”, zegt Brink. ,,Als we nu een verdachte aanhouden voor bijvoorbeeld een woninginbraak, moeten we helemaal naar Breda rijden.”

Vijftien politiebureaus verdwenen

Bij de politie Zeeland-West-Brabant zijn zo'n vijftien politiebureaus verdwenen sinds 2013. Daarvoor in de plaats kwamen een aantal politieposten, maar daar kunnen geen arrestanten worden ondergebracht. Alleen in Middelburg, Tilburg en Breda kunnen arrestanten nog voor een langere tijd worden vastgehouden.

,,Collega’s vertelden me laatst dat ze vijf aanhoudingen hadden in de buurt van Bergen op Zoom. Alle vijf moesten worden overgebracht: één naar Middelburg en vier naar Breda. Dat betekent dus dat collega’s met vijf eenheden uit beeld zijn. Voor de meldkamer, maar ook voor de burgers”, aldus Brink in RTL Nieuws. 

  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.