Volledig scherm
Cellencomplex. © Johan Van Gurp

Politie een taxibedrijf? ‘Boeven niet altijd opgepakt door lange reistijden naar cel’

BERGEN OP ZOOM - De politie pakt soms mensen niet op vanwege de lange reistijd naar de dichtstbijzijnde cel. En als ze dat wel doet, kost het soms wel drie kwartier omdat vele politiebureaus zijn gesloten de afgelopen jaren. Dat zegt zegt Maarten Brink, Voorzitter van de politievakbond ACP Zeeland-West-Brabant, tegen RTL Nieuws. ,,De politie is bijna een taxibedrijf geworden.”

Brink zegt dat politieagenten de dupe zijn geworden van de vele gesloten politiebureaus. De afstanden zijn soms zo groot, dat agenten zich halve taxichauffeurs voelen en minder tijd hebben voor politiewerk. 

Taxibedrijf

Vanaf Bergen op Zoom is het dichtstbijzijnde cellencomplex, waar een arrestant langer dan negen uur kan vastzitten, zestig kilometer verderop. Dat is volgens Brink al ruim veertig minuten rijden.

,,Voorheen hadden we een cellencomplex in Bergen op Zoom. Dat is een aantal jaren geleden gesloten”, zegt Brink. ,,Als we nu een verdachte aanhouden voor bijvoorbeeld een woninginbraak, moeten we helemaal naar Breda rijden.”

Vijftien politiebureaus verdwenen

Bij de politie Zeeland-West-Brabant zijn zo'n vijftien politiebureaus verdwenen sinds 2013. Daarvoor in de plaats kwamen een aantal politieposten, maar daar kunnen geen arrestanten worden ondergebracht. Alleen in Middelburg, Tilburg en Breda kunnen arrestanten nog voor een langere tijd worden vastgehouden.

,,Collega’s vertelden me laatst dat ze vijf aanhoudingen hadden in de buurt van Bergen op Zoom. Alle vijf moesten worden overgebracht: één naar Middelburg en vier naar Breda. Dat betekent dus dat collega’s met vijf eenheden uit beeld zijn. Voor de meldkamer, maar ook voor de burgers”, aldus Brink in RTL Nieuws. 

  1. De rotte appels van groenteboer Erik Akerboom
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    De rotte appels van groente­boer Erik Akerboom

    Toen officier van justitie Gerard Sta op 16 januari 2018 aan zijn requisitoir begon in de rechtszaak tegen politiemol Mark M. , stak hij van wal met de vaststelling dat voor ‘het overgrote deel van het politiekorps integriteit vanzelfsprekend is’. ,,Maar de samenleving en de politie nemen geen genoegen met ‘meestal eerlijk’ of ‘doorgaans betrouwbaar’”, zo ging Sta verder. Politiemol Mark M. had jarenlang ‘karrenvrachten politiegeheimen verklapt en verkwanseld’ aan Brabantse criminelen en daarmee de ‘waardigheid van het politie-ambt te grabbel gegooid’, foeterde de magistraat.