Volledig scherm
© Taina Monteiro

Politie in Brabant te vaak te laat bij spoedmeldingen (kaart)

DEN BOSCH - De politie in Brabant komt te vaak te laat bij spoedmeldingen. De wettelijke verplichte norm van een kwartier wordt in veel gevallen niet gehaald. In de politieregio Zeeland/West-Brabant komt de politie bij gemiddeld 84 procent van alle spoedmeldingen op tijd, in Oost-Brabant is dat 85 procent.

Dat blijkt uit de cijfers over de aanrijtijden die de politie vandaag verstrekt heeft. Het is al langer bekend dat de politie vooral in afgelegen plattelandsgebieden grote problemen heeft om alert te reageren op spoedmeldingen. In Brabant springt vooral Baarle-Nassau er negatief uit: slechts in 43,9 procent van alle spoedmeldingen in 2015 stond de politie binnen een kwartier op de stoep.

In Aalburg (56%), Reusel-De Mierden (56,4%) en Alphen-Chaam bleef de politie ook ver verwijderd van de 90%-norm die het ministerie van Veiligheid en Justitie als limiet hanteert. In de steden slaagt de politie er beter in om op tijd te zijn: in Tilburg lukt dat in 93,3 % procent van alle gevallen, in Den Bosch in 87,2 procent en in Oss is dat 86,3 procent.

Goed resultaat

Hans Vissers, politiechef in Zeeland/West-Brabant, vindt dat in zijn gebied sprake is van een 'goed resultaat': "Als we de 90 procent over de volle breedte van het gebied zouden moeten halen zouden daarvoor zoveel politiemensen moeten worden ingezet, dat er voor ander werk in sommige gebieden niet of nauwelijks politiemensen meer ter beschikking zouden zijn."

Overigens is het in Zeeland/West-Brabant zo dat de reactietijden in Zeeland zijn verbeterd, maar dat er in de drie Brabantse districten (Markiezaten, De Baronie en Hart van Brabant) sprake is van een lichte verslechtering.

Bekijk de kaart met aanrijpercentages per gemeente op volledig scherm.