Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Frank Uijlenbroek

Politie waarschuwt voor containerdiefstal bij Brabantse bedrijven: ‘Laat geen vreemden toe’

Bedrijven die oud ijzer op hun terrein hebben staan, doen er goed aan vrachtwagens die ze niet herkennen te controleren. Dat adviseert de politie nadat op een aantal plekken containers vol schroot werden gestolen.

Bij de politie liggen zes aangiften van containerdiefstal. Onlangs werd duidelijk dat er in elk geval bedrijven in Den Bosch, Gorinchem, Arkel en Drunen zijn gedupeerd. De diefstallen werden de afgelopen maanden gepleegd door een of meerdere mensen die op klaarlichte dag een truck met oplader een bedrijventerrein oprijden, de voor recycling klaargezette container vol metalen opladen en daarna met buit en al spoorloos verdwijnen. De dieven maken gebruik van nagemaakte kentekenplaten van een bestaand bedrijf en een truck van het merk Scania.

Er wordt volop onderzoek gedaan, laat woordvoerder Erik Schotman van de landelijke politie-eenheid weten. ,,Maar over dat onderzoek kunnen we niet veel kwijt omdat we de verdachten niet wijzer willen maken. Maar we zijn hier zeker mee bezig.”

Vertrouwen

Intussen wordt bedrijven geadviseerd geen ‘vreemde’ vrachtwagens binnen te laten zonder even te controleren waar de inzittenden voor komen. Schotman: ,,Loop erheen, maak contact met de bestuurder en kijk hoe de vork in de steel zit. Laat niet zomaar iemand je terrein oprijden en die container weghalen.’’

Quote

We kunnen niet veel kwijt over het onderzoek kunnen, omdat we de verdachten niet wijzer willen maken.

Erik Schotman, woordvoerder

De daders maken volgens hem misbruik van het vertrouwen en de drukte van af- en aan rijdend verkeer op sommige terreinen. ,,Het terrein afsluiten zou dit ook kunnen voorkomen.’’

Gedupeerde bedrijven met camera’s op hun terrein, hebben de beelden inmiddels gedeeld met de politie. Voor zover bekend heeft het korps nog geen verdachten op de korrel.

Via sociale media waarschuwen branchegenoten elkaar voor de truc. Metalen zoals brons en koper zijn gewild bij dieven omdat ze geld opleveren.