Volledig scherm
Laatste etappe Vuelta 2019 Fuenlabrada. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda. © Annemiek Steenbekkers/BD

Politiek Brabant baalt van naam La Vuelta Holanda: ‘Gebruik Nederland!’

DEN BOSCH - La Vuelta Holanda, zo heet het evenement rond de start van het grootse wielerevenement dat volgend jaar door Brabant raast. De naam is echter een doorn in het oog van de Brabantse politiek, die vrijdag heeft besloten om bij toekomstige evenementen geen Holland maar Nederland te gebruiken. 

Dit alles dankzij GroenLinks-Statenlid Michiel Philippart. Hij diende een voorstel in van deze strekking en kreeg een politieke meerderheid achter zich. Philippart mopperde in zijn betoog over ‘stelselmatige cultuurvervlakking’ door het gebruik van Holland. Hij snapt ook dat La Vuelta Brabanda niet realistisch is. Zijn oplossing: gebruik voortaan Nederland bij nieuwe initiatieven waar de provincie aan mee werkt.

‘Snap de pijn’

Gedeputeerde Marianne van der Sloot speelde het spel mee door te zeggen dat ze de pijn van Philippart snapt. Ze haalde aan dat in de sportwereld vaker Holland wordt gebruikt. ,,De lijn hier is dat we bij voorkeur Nederland gebruiken, maar de naam Holland niet uitsluiten.” Ook zei ze: ,,Niet heel Brabant is altijd Nederland geweest. Gebied Altena is deel geweest van Holland in het verleden.”

PvdA-voorman Stijn Smeulders stemde net als een minderheid tegen het voorstel. ,,Volgens mij niet in ons aller belang om vandaag tijd te verbranden met dit soort flauwekul.”

‘Duur deugfeestje’

De politiek gaf vrijdag wederom groen licht aan vervolgstappen die nodig zijn om het evenement in Brabant te organiseren. Een aantal oppositiepartijen, de PVV voorop, waarschuwden voor een overschrijding van de kosten. ,,Schrap het miljoenen verslindende deugfeestje”, stelde fractieleider Alexander van Hattem. 

Gedeputeerde Marianne van der Sloot probeerde zorgen weg te nemen. ,,Als we voorzien dat er tekorten dreigen, gaat de ambitie omlaag. Niet op veiligheid, maar op side-events. Dat tekort zouden we delen met de vier publieke partners. Maar weet dat we er heel strak opzitten.” De provincie trekt 950.000 euro uit voor La Vuelta Holanda. 

  1. 15 jonge asielzoekers uit azc Overloon geëvacueerd om ‘chemische lucht’

    15 jonge asielzoe­kers uit azc Overloon geëvacu­eerd om ‘chemische lucht’

    OVERLOON- Een vieze, doordringende chemische lucht. Die roken jonge asielzoekers deze vrijdag in hun woonverblijf. Brandweer, politie, GGD en ambulances spoedden zich naar de Stevensbeekseweg nadat er alarm was geslagen. Inmiddels is een groep van 15 alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit de speciale opvang van het AZC geëvacueerd. Zij zijn overgebracht naar het reguliere asielzoekerscentrum op het terrein.