Volledig scherm
PREMIUM
Boeren hebben zich bij het provinciehuis verzameld. © ANP

Politieke crisis in het provinciehuis door knieval CDA

analyseDe druk op het Brabantse CDA vanuit de agrarische achterban is zo immens dat de Statenfractie een daad moest stellen. Maar dat leidde direct tot crisis in het Bossche provinciehuis.

Het was een wat ongemakkelijke vertoning, toen VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA enkele maanden terug hun moeizaam tot stand gekomen Brabantse coalitieakkoord presenteerden. Nog voor het woord 'landbouw' überhaupt gevallen was, stuurde het CDA al een persbericht rond. 'Realisme komt terug in Brabantse landbouw', stond erboven. Wat volgde, was een opsomming van twaalf kleinere ingrepen in het landbouwbeleid van de provincie waar het CDA in de jaren ervoor fel oppositie tegen voerde. De hoofdlijnen van het beleid bleven echter fier overeind. Oudere stallen moesten gewoon, zoals afgesproken, per 2022 aan strengere eisen voldoen. Aan de doelstellingen - reductie van de agrarische stikstofuitstoot - werd niet getornd.

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 1. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.
 2. Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsgenoot Sligro
  PREMIUM

  Jumbo claimt tientallen miljoenen bij plaatsge­noot Sligro

  VEGHEL/DEN BOSCH - De claim van Jumbo en Coop tegen Sligro Food Group rondom de overname van de supermarktketen EMTÉ bedraagt enkele 'tientallen miljoenen’ euro's. Dat bevestigt een woordvoerster van Jumbo aan Brabants Dagblad. Volgens het consortium Coop & Jumbo heeft plaatsgenoot Sligro een ‘onjuiste voorstelling’ van zaken gegeven. Sligro ontkent dit ten stelligste. In december volgt er een voorlopig getuigenverhoor op de rechtbank in Den Bosch.