Bert van de Kamp,
Volledig scherm
Bert van de Kamp, © Joep Lennarts

Popjournalist Bert van de Kamp: een onovertroffen verhalenverteller

In memoriamDEN BOSCH - Hij was vaak te  vinden bij de popconcerten in de Bossche Willem Twee. De donderdag overleden popjournalist Bert van de Kamp was nauw betrokken bij het Bossche popcentrum. Hij was er jarenlang bestuurslid en adviseerde de boekers van de popzaal over welke bands er zouden moeten spelen. Ook werkte hij jarenlang mee aan de Bossche Popquiz. Donderdag overleed Van de Kamp op 73-jarige leeftijd. 

De in Rotterdam geboren Van de Kamp werd gezien als de nestor van de Nederlandse popjournalistiek. Hij begon in 1972 toen hij een prijs won voor een recensie over het eerste album van Roxy Music. De prijs was een reis naar Londen en toenmalige hoofdredacteur van Muziekkrant Oor Barend Toet vroeg of hij dan niet ook meteen een interview kon doen met Pete Townsend van The Who. Die was er niet, maar Van de Kamp sprak wel Who-bassist John Entwistle. Het was zijn eerste interview en de start van een lange journalistieke carrière bij OOR die ruim dertig jaar zou duren. In 1994 won hij de Nederlandse poppersprijs, als eerste.

Bono

Van de Kamp zag zichzelf niet direct als journalist maar vooral als een - kritische -  fan  ,,Als ik iets mooi vind, moet de hele wereld het weten. Ik terroriseerde ook elk feestje met cassettebandjes vol onbekende muziek die ik net ontdekt had", zei hij een aantal jaar geleden tegen het Brabants Dagblad. Hij begon in een tijd toen popjournalistiek een nog weinig ontgonnen gebied was en er nog alle tijd en ruimte was om artiesten te ontmoeten. Hij ontmoette grootheden als Lou Reed, rekende Bono van U2 tot zijn vrienden. Hij schreef pagina's vol over de band Van der Graaf Generator en haar voorman Peter Hamill, hoewel die nauwelijks platen verkochten. Hij was ook groot fan van Bob Dylan waarover hij alles wist wat er te weten viel. 

Op een feest van hem en zijn vrouw Invy speelde speciaal voor hem de Amerikaanse band Dead Moon in de Willem Twee. Zanger/gitarist Fred en zijn vrouw bassiste Kathleen Cole waren goede vrienden. Na het vertrek van directeur Paul Smits bij de Bossche popzaal kwam hij er minder, maar Van de Kamp was als Americana-fan wel een trouwe bezoeker van de Blue Room Sessions die Paul Smits aan de overkant van de Willem Twee bij de Verkadefabriek begon. Van de Kamp kon prachtig vertellen over zijn ontmoetingen. Hij was ook een groot liefhebber van literatuur. Van 2003 tot 2008 was hij juryvoorzitter van Dicht-Slam-Rap in Boxtel.  De laatste jaren sukkelde de in het centrum van Den Bosch wonende Van de Kamp met zijn gezondheid en kwam hij minder en minder bij concerten.