Volledig scherm
Het stadhuis van Den Bosch op de Markt. © Robèrt van Lith/BD

Potjesdenken met Essent-geld

DEN BOSCH - Den Bosch besteedt de 700 miljoen aan Essent-geld vooral aan projecten die steeds maar duurder en ambitieuzer worden.

700 miljoen euro heeft Den Bosch de afgelopen 20 jaren overgehouden aan de energiebedrijven door verkoop van aandelen en uit dividenden. Dat is 12.000 euro per huishouden. Ongeveer de helft van het fortuin is bestemd vóór en deels al uitgegeven aan grote (bouw)projecten.
Deze berekening is gemaakt door De Onderzoeksredactie onder leiding van onderzoeksjournalist Marcel Metze. In haar eerste grote onderzoeksproject richt de redactie zich op de 40 miljard euro die gemeenten en provincies hebben verdiend aan de energiebedrijven. Den Bosch is de eerste gemeente die de onderzoekers onder de loep hebben genomen. Het valt de onderzoeksredacteuren Bram Logger en Parcival Weijnen op dat de gemeentelijke plannen na iedere financiële meevaller uit de energiepotten weer een maatje ambitieuzer en luxer werden. Maar, meent het bestuur, het zijn allemaal investeringen waar uiteindelijk iedereen van profiteert: het nieuwe stadskantoor moest ambtenaren efficiënter laten werken; een nieuwe bibliotheek, een nieuw theater en een verbouwde Muzerije moeten de cultuur en de economie aanjagen; en het Jeroen Boschjaar moet de stad op de kaart zetten. Hoogleraar economie van de lagere overheden Maarten Allers spreekt over 'potjesdenken'."Een meevaller als een hoog dividend wordt vaak in een potje voor eenmalige uitgaven gestopt. Je kunt er geen langlopend beleid van maken dat elk jaar opnieuw gefinancierd moet worden, zegt hij. Dat verklaart waarom geld uit de verkoop van Essent vaak wordt uitgegeven aan gebouwen.

Den Bosch is het begin. Daarna nemen we de provincie Brabant, Tilburg en kleinere gemeenten onder de loep. Behalve in het Brabants Dagblad en bij Omroep Brabant zullen de grote verhalen over dit thema verschijnen in De Groene Amsterdammer en op de website van De Onderzoeksredactie. Lees in de bijlage (pdf) het Bossche verhaal met bronnen.

Bekijk hieronder het nieuwsitem van Omroep Brabant.