Volledig scherm
© ANP

Provincie belooft haar best te doen voor Q-koortspatiënten

DEN BOSCH - Het Brabantse provinciebestuur kan zich 'goeddeels' vinden in de adviesbrief over Q-koorts, die dinsdag aan de provincie en de Tweede Kamer werd gestuurd.

De Provinciale Raad Gezondheid roept de provincie en Den Haag daarin op om zich te blijven bekommeren om het lot van de duizenden Q-koortspatiënten nu Q-support, een door de overheid gefinancierde stichting die opkomt voor hun belangen, in 2018 moet stoppen. Ook pleit de raad voor het opzetten van een kennis- en adviescentrum voor zogeheten zoönosen als Q-koorts.

,,Het lijkt me goed dat patiënten ook na 2018 ergens terecht kunnen met hun vragen en zorgen", zegt gedeputeerde Henri Swinkels in een eerste reactie op het advies. Hij begrijpt ook de oproep aan de provincie om het lotgenotencontact tussen Q-koortspatiënten, waarvan het merendeel uit Brabant komt, in stand te houden. ,,Daar zullen we ons zeker voor gaan inspannen."

Landelijke campagne
Swinkels zegt ook al met René Heman, voorzitter van artsenfederatie KNMG, te hebben gesproken over een landelijke voorlichtingscampagne die Q-koorts nog eens onder de aandacht van artsen brengt. ,,Nog steeds wordt Q-koorts soms niet herkend, terwijl er nog altijd nieuwe patiënten bijkomen. Zo'n actie kan daarom heel nuttig zijn."

Q-koorts brak in 2007 uit op een geitenboerderij in Herpen bij Oss en verspreidde zich in de jaren daarna over heel het land. Door de epidemie verloren 74 mensen het leven en tienduizenden raakten ziek.

Volg het laatste nieuws rondom het dossier Q-koorts op bd.nl/qkoorts.