Volledig scherm
EU-commissaris Hogan (l) en gedeputeerde Spierings bij bekendmaking Europese regio van de Gastronomie. © Provincie Noord-Brabant

'Provincie Brabant moet kosten na nepwedstrijd matigen'

DEN BOSCH - Een deel van de Brabantse politiek wil de kosten van het Europese jaar van de gastronomie matigen. Dinsdag meldde het Brabants Dagblad dat de provincie de titel kreeg na een nepwedstrijd. Brabant werd verkozen tot Europese Regio van de Gastronomie 2018.

De provincie wekte de schijn dat dit een prestigieuze uitverkiezing is, maar in werkelijkheid had Brabant geen concurrentie, ontdekte het BD. Alleen de negen regio's die lid zijn van een platform, kunnen de titel krijgen. Statenleden waren hier naar eigen zeggen niet van op de hoogte en reageren geschrokken. Zo plaatst het CDA ‘grote vraagtekens’ bij het nut van het gastronomisch jaar en wil zij onderzoeken wat er nog gedaan kan worden om de kosten te matigen.

Kosten
Tot nu toe gaven de provincie en Agrifood Capital 100.000 euro uit aan de titel. Het gastronomisch jaar zelf zou zeven miljoen euro moeten kosten, maar dat bedrag is nog onzeker en moet ook door bedrijven worden opgebracht.

Joyce Kardol van de PVV stelde in de zomer al kritische vragen over nut en noodzaak van het gastronomisch jaar, maar was toen nog in de veronderstelling dat er echt een wedstrijd was geweest. ,,Dat werd door de provincie op dat moment ook niet ontkend.”

Positief
Lokaal Brabant onderstreept dat meteen 'het eerlijke verhaal' verteld had moeten worden en heeft inmiddels Statenvragen gesteld. De aanvraag van een interpellatiedebat overweegt zij nog. D66 staat wel positief tegenover het gastronomisch jaar, omdat het de provincie de kans geeft te laten zien dat zij op voedselgebied meer te bieden heeft dan alleen megastallen. Jeroen Hageman van D66 verwacht bovendien dat de kosten voor de provincie meevallen, omdat er medefinanciers gezocht worden.

Lees in het Brabants Dagblad van donderdag 24 november de uitgebreidere reacties van Brabantse Statenleden.