Volledig scherm
In het provinciehuis in Den Bosch werd woensdagmiddag het gastronomiejaar 2018, We Are Food, afgetrapt. © Chris van Mersbergen

Provincie doet flink 'van dittem' voor gastronomiejaar

DEN BOSCH - De provincie lijkt meer geld aan het Brabantse gastronomiejaar 2018 uit te gaan geven dan eerder gesteld. Volgens de Bossche burgemeester Ton Rombouts doet de provincie flink 'van dittem', waarbij hij zijn duim over de ring- en wijsvinger wreef.

Rombouts, tevens bestuursvoorzitter van het samenwerkingsverband AgriFood Capital, zei dat woensdagmiddag in het Provinciehuis in Den Bosch bij de aftrap van We Are Food 2018, zoals het gastronomiejaar voortaan door het leven zal gaan.

Niet flauw
In januari stelde het provinciebestuur in antwoord op Statenvragen van de fractie van Lokaal Brabant slechts een klein deel van de begrote kosten (in totaal zeker 6 miljoen) van het jubeljaar voor hun rekening te nemen. Maar volgens Rombouts is gedeputeerde Anne-Marie Spierings 'niet te flauw geweest'. Spierings zegt pas vrijdag, als de perspectiefnota van de provincie openbaar wordt, meer te kunnen zeggen over het bedrag dat er wordt uitgetrokken voor We Are Food.

Ophef
Brabant mag zich in 2018 samen met het Ierse Galway Europese hoofdstad van de Gastronomie noemen. Daar was eind vorig jaar nog wat ophef over: het Brabants Dagblad onthulde dat er sprake was van een nepwedstrijd, waarbij de twee winnaars vooraf al bekend waren.

Volgens Rombouts moet het publiek en de ondernemers uit de foodsector zich van die negatieve pers niet te veel aantrekken. ,,We gaan er een feestje van maken", zei de Bossche burgemeester, die dit jaar afzwaait. Dat moet gebeuren met tal van evenementen en initiatieven, die vooral uit de koker van ondernemers zelf moeten komen. Bemoedigend voor de organisatie: de volle zaal barstte woensdagmiddag al van het enthousiasme. Ideeën genoeg.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement