Volledig scherm
Festival Mundial lokte vorig jaar vele mensen naar de Spoorzone in Tilburg. © Jan van Eijndhoven/Beeld Werkt

Provincie gaat kunstenplan niet herzien na kritiek

TILBURG - Toen bekend werd dat in de periode 2017-2020 geen subsidie wordt verleend voor onder meer Mundial, Incubate en Kunstpodium T, kwamen vanuit de Tilburgse politiek en het culturele veld brieven aan de provincie: het Kunstenplan moet worden herzien.

Gedeputeerde Henri Swinkels van Cultuur nuanceert: Inderdaad vallen T.r.a.s.h, Mundial en Incubate buiten de boot, maar literair festival Tilt en het TextielLab zijn er nu wel bij en ook Fundament maakt nog kans op provinciegeld indien het Rijk de aanvraag honoreert. En Vloeistof, PARK, Stranger than Paranoia en Kunstpodium T? Die kregen de vorige periode 2013-2016 ook niets.

Om alle schijn van bevooroordeling voor te zijn heeft Swinkels de spreiding over de grote Brabantse steden laten uitrekenen: Eindhoven 7,3, Den Bosch 7,2, Tilburg 6,5 en Breda 6,4 miljoen. Die onderlinge verdeling is ongeveer gelijk gebleven.

Kritiek is er ook op de systematiek van matching. Kunstinstellingen die subsidie krijgen van het Rijk, krijgen automatisch óók geld van de provincie. Een systeem dat ertoe leidde dat de adviescommissie van het Kunstenplan niet geheel vrij kon adviseren. Maar ook hierover is Swinkels duidelijk. „Toen we zochten naar een nieuwe systeem van financiering zijn we hierop uitgekomen en daar was iedereen het over eens. Je maakt instellingen sterker en je haalt meer geld van het Rijk naar Brabant. Dat heeft gewerkt.”

Vrijdag besluit de Provincie over nog eens anderhalf miljoen euro extra voor het Kunstenplan. Dat geld is bedoeld voor instellingen die nu nog in de wachtkamer zitten. Op 21 november debatteert de Tweede Kamer over tien miljoen extra voor de kunstensector en het moet raar lopen als daar geen Brabantse instellingen bij zitten. Als festival Circolo bijvoorbeeld daar alsnog Rijksgeld krijgt, komt ook de provincie over de brug.