Volledig scherm
© thinkstock

Provincie steekt 750.500 euro in linken Van Gogh aan Brabant

DEN BOSCH - Vincent van Gogh is wereldberoemd, maar het feit dat hij een geboren en getogen Brabander is, is een stuk minder bekend. Om hier verandering in te brengen verstrekt de provincie Noord-Brabant een subsidie van 750.500 euro.

In het nationale Van Gogh-jaar, 2015, is de schilder al zo veel mogelijk aan Brabant gelinkt. En de komende jaren moet dat nog meer worden gedaan, aldus de provincie. Toeristenplatform VisitBrabant gaat hiermee aan de slag, in nauwe samenwerking met Van Gogh Brabant. Deze organisaties gaan in 2017 een strategie ontwikkelen voor de komende jaren.

Samenwerking
Activiteiten en bezienswaardigheden rondom Van Gogh moeten meer bezoekers naar Brabant gaan trekken en ze verleiden om langer te blijven. Samenwerking Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): ,,Van Gogh Brabant is nu nog een samenwerkingsstichting met beperkte mankracht, waar het werk vooral door veel vrijwilligers wordt gedaan. Dat verandert nu. Expertise wordt geleverd door VisitBrabant. In de nieuwe organisatie wordt de kennis van kleine zelfstandige organisaties gebundeld en worden samenwerkingsprogramma’s met de provinciale instellingen uitgewerkt.”

Het komende jaar wordt vooral ingezet op verbinding van alle Brabantse partijen die met Van Gogh bezig zijn, om samen tot een aanpak te komen voor meerdere beleidsterreinen. Samen wordt een strategie ontwikkeld. Bovendien wordt onder meer een aanzet gemaakt met het vastleggen van ‘het erfgoed van Van Gogh’: wat daar precies bij hoort, en hoe kan dat het best beheerd en behouden kan blijven. Onderdeel van de plannen is dat ook het bedrijfsleven, fondsen en andere overheden gaan aanhaken en mee investeren.