Volledig scherm
ANP

Provincie: toch meer groei bij natuur door aanpassing stikstofuitstoot

EINDHOVEN - Gedeputeerde Johan van den Hout (Milieu) ziet zich genoodzaakt om de teugels op de stikstofuitstoot te vieren. Door de strenge provinciale regels, bovenop die uit Den Haag, komen boeren en bedrijfsleven rond Brabantse natuurgebieden in de knel als ze willen uitbreiden.

Brabant, met Van den Hout voorop wilde als innovatieve provincie de groei gelijkmatig over zes jaar uitsmeren, terwijl de rest van Nederland koos voor grote stappen snel thuis.

Ruimte
In de praktijk betekent dit dat Brabantse bedrijven en boeren nauwelijks nog kunnen groeien. "Bij tien van de vijftien gebieden hebben we de maximale groei al gehaald." Dit terwijl de buurprovincies nog volop ruimte uitgeven omdat daar door anders te rekenen nog wel ruimte is. Daar worden de landelijke richtlijnen aangehouden waarin staat dat gedurende de eerste jaren van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ook de meeste ontwikkelruimte voor bedrijven beschikbaar is.

Maar elk natuurgebied heeft een maximale stikstofgrens. En met name de natuur op en bij de provinciegrens krijgt ook stikstof uit Limburg en Gelderland te verwerken. Daardoor kunnen de Brabantse boeren en ondernemers minder uitstoten. Met het loslaten van de provinciale stikstofnorm ontstaat volgens Van den Hout meer ruimte.

Innovatie en duurzaamheid
Maar toch drukt Brabant zijn stempel. Voor boeren zit er een flinke adder onder het gras. De verruiming van de ontwikkelruimte geldt alleen voor bedrijven die werken aan innovatie een duurzaamheid. Een boer die een vergunning indient voor de bouw van een nieuwe stal, krijgt die alleen als hij zijn bestaande, minder duurzame stallen, ook aanpakt. En dus staan de boeren op hun achterste benen. Land- en tuinbouwvereniging ZLTO beticht het provinciebestuur ervan met twee monden te spreken.

"Het is echt zo; met landbouwgedeputeerde Spierings zitten we aan tafel en voeren we constructief overleg, door Van den Hout worden we keer op keer gepiepeld. Aan de ene kant wordt aangegeven dat er meer groeimogelijkheden komen, maar aan de andere kan worden vervolgens wel strenge eisen gesteld aan veehouders om van de ontwinkkelruimte gebruik te kunnen maken", aldus een zegsman van de ZLTO. Van den Hout is teleurgesteld over de opstelling van de ZLTO. "Ik vind het jammer dat ze hun achterban zo op het verkeerde been zetten en onnodig onrust veroorzaken."

Vergunningverzoeken
Aanpassing van de regels betekent volgens Van den Hout niet dat de groeiproblemen van tafel zijn. Sinds 1 juli zijn op grond van de landelijke PAS bij de provincie al 337 vergunningverzoeken ingediend. "Als dit in dit tempo doorgaat, zijn we snel door de ruimte heen."