Volledig scherm
© René Manders

Provincie: toeristenbus Flixbus mag (nog) niet in Brabant stoppen

EINDHOVEN - Flixbus wil een nieuwe buslijn van Dortmund naar Domburg (Zeeland) in gebruik nemen. Die mag vooralsnog echter niet in Brabant stoppen: de dienst concurreert te veel met de reguliere bussen van Hermes en Arriva, oordeelt de provincie.

Als het aan busmaatschappij Flixbus ligt, kunnen toeristen uit het Ruhrgebied binnenkort met een rechtstreekse bus naar de Zeeuwse kust. Een mooie kans om ook de matige verbinding vanuit Eindhoven naar de naburige Duitse regio een impuls te geven, zou je denken. Maar de provincie geeft vooralsnog geen toestemming voor haltes op Brabants grondgebied. Flixbus zou te zeer concurreren met het reguliere busnetwerk van Hermes en Arriva.

Airport
Het provinciebestuur heeft een door Flixbus aangevraagde ontheffing geweigerd, zo blijkt uit antwoorden op Statenvragen van de PvdA. Hoewel de bus volgens de Flixbus-plannen maar vier keer per week gaat rijden, is toch sprake van concurrentie. Dat zit hem vooral in de verbinding tussen station Eindhoven en Eindhoven Airport. De aanvraag van Flixbus gaat uit van een stop op beide locaties, en daartussen rijdt ook Hermes al zeer frequent.

,,In feite kunnen we juridisch niet anders", licht een woordvoerder van de provincie toe. ,,Het is geen afweging tussen verschillende belangen; we moeten toetsen of de bus concurreert met het bestaande net. En als dat zo is, moeten we nee zeggen." Dat biedt wel openingen als er een nieuwe aanvraag komt, waarin bijvoorbeeld alleen bij het station een halte komt. ,,Dan kijken we opnieuw of de ontheffing verleend kan worden."

Flixbus zegt daarom opnieuw in gesprek te gaan met de provincie. ,,We proberen duidelijk te maken dat we juist een aanvulling zijn op het bestaande aanbod", vertelt een woordvoerder. We moeten toetsen of de bus concurreert met het bestaande net.