Volledig scherm
PREMIUM
Boeren bij het Brabantse provinciehuis, afgelopen vrijdag. © Dolph Cantrijn

Provincies zwichten niet zozeer voor de boer, maar voor hun eigen geklungel

AnalyseDe twaalf Nederlandse provincies hebben nogal lopen klungelen bij het uitwerken van hun gezamenlijke stikstofafspraken. Of protesterende boeren met hun ogenschijnlijk succesvolle protest ook iets gewonnen hebben, moet nog blijken.

‘Een paar honderd trekkers bij het provinciehuis, en ze krijgen meteen hun zin.’ Of: ‘zie je wel, intimidatie en geweld loont.’ Het regende de afgelopen dagen reacties van die strekking na boerenprotesten bij diverse provinciehuizen. Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland trokken hun handtekening in onder het stikstofbeleid dat de provincies gezamenlijk hadden vastgesteld. Sommige boeren presenteerden dat als het begin van de trekkerrevolutie. Nu deze slag was gewonnen, zouden er vast meer volgen. Hun tegenstanders zagen het schouwspel vooral als het failliet van het openbaar bestuur in Nederland. Als buigen voor de druk van de agrolobby.

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 2. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.