Volledig scherm
Een mestfabriek. © Willem Buijs / Brabants Dagblad

PvdD stelt vragen over risico's salpeter- en zwavelzuur bij Brabantse mestfabrieken

DEN BOSCH - De Partij voor de Dieren wil  van Gedeputeerde Staten weten welke hoeveelheden salpeterzuur en zwavelzuur bij de Brabantse mestfabrieken zijn opgeslagen en wat de risico's daarvan zijn.

De partij stelt de vragen naar aanleiding van een groot salpeterzuurlek bij een tank van een mestverwerkingsbedrijf in Zevekote in België, waardoor vrijdag 1.000 mensen moesten worden geëvacueerd. In de lekkende tank zat 15.000 liter salpeterzuur. 

Oss
Volgens de Partij voor de Dieren blijkt uit de vergunning van de in Oss te vestigen mestfabriek nabij bedrijventerrein Elzenburg-De Geer, dat daar jaarlijks bijvoorbeeld 14 miljoen liter zwavelzuur zal worden gebruikt.

De fractie van de Partij voor de Dieren wil verder onder meer weten of de gevolgen van een mogelijke lekkage bij mestverwerkingsbedrijven in Brabant mee zijn genomen in milieueffectrapportages, met welke gevolgen voor de volksgezondheid er rekening wordt gehouden en of de voorschriften voor mestverwerkende bedrijven in Nederland hetzelfde zijn als in België.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.