Man in arm geschoten na poging tot beroving in Zundert.
Volledig scherm
Man in arm geschoten na poging tot beroving in Zundert. © Tom van der Put/Maric Media

Rabobende verdachten eisen andere rechters

ROERMOND (ANP) - Meerdere verdachten van de zogenoemde Rabobende hebben maandag de rechtbank in Roermond gewraakt. Zij willen dat andere rechters de zaak behandelen. De wraking volgde op urenlange conflicten en gekissebis tussen advocaten van de in totaal zes verdachten in deze strafzaak en de rechtbank. Een van de advocaten, Erik Thomas, legde uit protest tegen de gang van zaken de verdediging van zijn cliënt neer. De rechtbank heeft de zaak voor onbepaalde tijd aangehouden.

Er wordt op korte termijn een wrakingskamer bijeen geroepen die zich over het wrakingsverzoek buigt. De drie advocaten die om wraking vroegen krijgen daarvan nader bericht.

‘Rechtbank vooringenomen’

Volgens vier advocaten is de rechtbank vooringenomen jegens hun cliënten. Drie van hen wraakten de rechtbank, de vierde, Thomas, deed dat niet, omdat hij dat niet effectief vindt. “De rechtbank neemt de verdediging niet serieus”, zei hij. “Ik ben er helemaal klaar mee.”

Volgens meerdere advocaten is de rechtbank er op uit de zaak koste wat kost door te drijven terwijl veel zaken onduidelijk zijn. Zij willen die onduidelijkheden nader onderzocht hebben, maar de rechtbank wees tot woede van de advocaten alle onderzoekswensen van de hand.

De problemen begonnen vorige week al tijdens de eerste zittingsdag, toen het OM plotseling met een wijziging kwam van de tenlastelegging. De rechtbank had daar geen moeite mee, maar de advocaten voelden zich erdoor overvallen.

Poging tot overval in Zundert

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de verdachten van een overval op een klant van de Rabobank in Venlo en een poging tot overval op een klant van de bank in Zundert, beide in 2017. Volgens de advocaten bevatten de processtukken onduidelijkheden over wat er in Zundert precies gebeurd is.

Een advocaat was maandag niet aanwezig. Hij zou zijn cliënt, Lorenzo J. die medewerker was van de Rabobank, woensdag verdedigen. Hij zou met cruciale informatie vijf anderen op het spoor hebben gezet van klanten die grote sommen geld afhaalden. In Venlo werd in 2017 een Duitse klant van 155.000 euro beroofd. In Zundert mislukte een overval, omdat de politie ingreep.