Volledig scherm

RADAR: autochtone inwoners van Midden- en West-Brabant voelen zich vaker gediscrimineerd

TILBURG - Een opvallende ontwikkeling is dat meer autochtone inwoners uit Midden- en West-Brabant zich gediscrimineerd voelen en daarvan melding doen bij RADAR, het anti-discriminatieplatform dat onder meer in de regio Tilburg actief is.

"In 2016 (periode 1 januari tot en met 6 juni, red.) is er een verdriedubbeling - van 5 naar 15 - te zien in meldingen van 'boze burgers' uit Midden- en West-Brabant ten op opzichte van dezelfde periode in 2015. Het gaat om inwoners die het niet eens zijn met regelingen over huisvesting en sociale voorzieningen voor met name vluchtelingen. Ze zijn het zat dat 'wij ons steeds aan moeten passen' en vinden dat het 'nu wel eens tijd is dat zij zich aan Nederland aanpassen'. Ook ontvingen we twee meldingen van burgers die zich gediscrimineerd voelen omdat Sylvana Simons vindt dat Zwarte Piet moet verdwijnen", zegt Kim van Drie, onderzoeker bij RADAR.

De meldingen lijken volgens Van Drie vooral gebaseerd op angst voor verlies van de eigen status of bestaande verhoudingen in een gemeenschap. Of overname of concurrentie door de nieuwkomers bij bijvoorbeeld de toewijzing van sociale huurwoningen, werk en welvaart.

Discriminatie bij lhbt's
Eerdere publiceerde het onderzoeksbureau al cijfers over discriminatie bij homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen. Daar was vorig jaar in de regio Zeeland en West-Brabant een verdubbeling van het aantal meldingen te zien: 320 in totaal. Tilburg voert die lijst aan, met een toename van 45 meldingen (137 in totaal).