Volledig scherm
Het Gebroeders van Lymborch-festival in Nijmegen. © DG

Rampzalig: festival raakt álles kwijt bij brand Oeffelt

OEFFELT / NIJMEGEN - De brand in de caravanstalling in Oeffelt is een ‘enorme ramp’ voor de Gebroeders van Lymborch. Alle materialen die voor de ‘Blijde Incomste’ van het Van Lymborch-festival gebruikt werden, zijn bij de felle brand verloren gegaan. 

Dat meldt Hubert Hendriks van de stichting Maelwael Van Lymborch, mede-organisator van het festival. ,,Alleen de kostuums zijn gespaard gebleven, verder zijn we alles kwijt", zegt hij. ,,Het is diep triest. Duizenden uren vrijwilligerswerk zijn in vlammen opgegaan.”

Het gaat onder meer om wagens die tijdens de optocht door de Nijmeegse binnenstad gebruikt werden, maar ook om alle andere materialen van het festival. Zoals banken, stoelen, tafels, tenten, rieten manden en andere attributen. Maar ook de grote vuurspuwende draak lag in Oeffelt opgeslagen.

Quote

De vuurspuwen­de draak zou tijdens de kerstvakan­tie bij het Valkhof staan.Dat gaat nu niet door

Rosalie Thomassen, Zakelijk leider Gebroeders van Lymborch-festival

Nagemaakt

Veel historische spullen waren nagemaakt volgens middeleeuwse principes. Zoals een Rad van Avontuur, een blaasbalg, koperen vaatwerk, bekers, manden en tonnen. Ook alle platen met afbeeldingen die tijdens het festival werden opgehangen, zijn verbrand.

Quote

Al die kleding, allemaal zelf gemaakt, is een van onze andere schatten

,,Het is echt een gigantische ramp”, zegt Hendriks. ,,Schrikbarend. Er is niets van over. De werkplaats was onlangs nog opnieuw ingericht door vrijwilligers, ook dat is allemaal verdwenen. We zijn echt behoorlijk de klos." Of de spullen verzekerd zijn, weet hij niet. ,,Het is bovendien de vraag wat de verzekeringswaarde is van alle zelfgemaakte attributen.”

Volgens zakelijk leider Rosalie Thomassen is de omvang van de schade nog niet precies duidelijk. ,,We weten bijvoorbeeld nog niet hoe het met onze enorme katapult is, een trébuchet, die speciaal door een leermeester van een bouwmeester is gemaakt. Die stond buiten, maar de vraag is of die gespaard is gebleven. Waar vind je de expertise om zoiets opnieuw te maken?”

Onvervangbaar

Ook het verlies van alle andere rekwisieten noemt ze ‘verschrikkelijk'. ,,Veel spullen zijn onvervangbaar. In vijftien jaar tijd hebben we alles verzameld en veel attributen zelf gemaakt. Dat is het ergste."

De vuurspuwende draak zou tijdens de kerstvakantie bij het Valkhof staan, waar een tentoonstelling is over middeleeuws vernuft. ,,Dat gaat nu niet door", zegt Thomassen.

Het Gebroeders van Lymborch-festival is van een jaarlijks festival overgegaan in een driejaarlijks festival. Wel vindt elk jaar een kleiner evenement plaats in het laatste weekend van augustus. De volgende grote editie staat voor augustus 2021 op de planning. ,,Het wordt een hele klus om alles opnieuw op te bouwen. Maar eerst bijkomen van de schrik.”

Er is één meevaller: alle historische kostuums liggen op een andere plek opgeslagen. Dat is een enorme opluchting. ,,Al die kleding, allemaal zelf gemaakt, is een van onze andere schatten. Gelukkig is die gespaard gebleven.”