Volledig scherm
'We pakken de ondermijnende criminaliteit succesvol aan', zegt Rienk de Groot. © Ron Magielse/het fotoburo

Recherchechef Zeeland-West-Brabant waarschuwt: 'Motorgangs zijn zware bedreiging'

BREDA - De politie in West-Brabant en Zeeland wil korte metten maken met de zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) waaronder Satudarah en No Surrender.

Deze explosief groeiende motorbendes treden volgens regionaal recherchechef Rienk de Groot op 'als onderdelen van criminele netwerken'. Ze vormen daarmee 'een directe en zware bedreiging voor democratie en rechtstaat'.

Drugscriminaliteit
De Groot stelt dat OMG's in Brabant 'onlosmakelijk verbonden zijn met de productie van synthetische drugs en hennep'. "De feiten wijzen dat uit. In vrijwel elk onderzoek in onze regio naar dit soort misdaad kom je op enig niveau leden van een motorbende tegen."

Outlaw
De recherchechef vindt dat de recent aan de Tweede Kamer aangeboden Integrale landelijke voortgangsrapportage OMG's en het rapport Outlaw Bikers in Nederland van de nationale politie boekdelen spreken over het werkelijke karakter van dit soort motorclubs, die zichzelf in naam buiten de wet stellen (outlaw).

Strafblad
"Van de ongeveer 1.200 OMG-leden in Nederland zijn er vanaf 2012 in totaal 562 verdacht geweest in 306 strafzaken, variërend van drugshandel en -productie tot afpersing, bedreiging, mishandeling en moord. Meer dan 80 procent van de leden heeft een strafblad, 28 procent heeft meer dan tien criminele antecedenten, 20 procent heeft geen rijbewijs en 25 procent geen motor. Hoezo leuke clubjes die van gezellig motorrijden houden?"

Herkenbaar
De Groot zegt dat het aantal criminelen in de regio de afgelopen jaren 'helemaal niet is toegenomen': "Ze hebben alleen een hesje aangetrokken en zich bij een motorbende aangesloten. Het enige voordeel daarvan is wel dat ze voor ons nu duidelijk herkenbaar zijn."

Clubhuizen
De politie voert de strijd tegen de OMG's samen met onder meer de gemeente-besturen. De Groot: "Wij vervolgen leden die crimineel bezig zijn en gemeenten treden op tegen illegale clubhuizen. Sinds 2012 zijn er van de 27 in de West-Brabant en Zeeland zestien gesloten. In België kunnen de OMG's ook niet meer terecht, want daar willen ze ze ook niet meer."

Daarin doet hij een aantal pittige uitspraken: "De maat is vol. Er zijn nu twee criminele hotspots in Nederland: Amsterdam en Brabant, twee centrumgebieden die van oudsher nauwe criminele banden hebben met elkaar. "