Volledig scherm
Hagelschade aan kassen bij een plantenkweker in de regio Zuidoost-Brabant. © René Manders/fotomeulenhof

Rechtbank: Brabantse boeren krijgen geen vergoeding voor hagelschade

SOMEREN - De rechter heeft gesproken. De ijsbonken die donderdag 23 juni uit de lucht kwamen moeten worden gezien als hagel. Door de uitspraak blijven tientallen boeren in de regio zitten met een fikse schadepost. Zij meenden dat hun daken vernield werden door een hagelstorm.

De rechtzaak tegen verzekeraar Interpolis werd aangespannen door de Somerense melkveehouder Theo Sonnemans. Hij vindt dat de schade aan zijn stallen veroorzaakt is doordat een storm de toch al gigantische ijsballen extra hard tegen zijn eigendommen liet beuken.

Door de uitspraak blijven ook 29 andere boeren met lege handen achter.

Aegon
Tegelijkertijd met de Interpolis-uitspraak werd bekend dat een boer uit Sterksel verzekeraar Aegon voor de rechter sleept. Ook hij vindt dat hij recht heeft op een schadevergoeding vanwege een storm op 23 juni. "De polisvoorwaarden van Aegon zijn wat ruimer te interpreteren, dus ondanks de uitspraak in de Interpoliszaak, zijn er voor ons voldoende aanknopingpunten om een zaak te starten", saldus een ZLTO-woordvoerder. De land- en tuinbouworganisatie biedt de boer uit Sterksel juridische steun.