De in 2010 vermoorde Heidy Goedhart
Volledig scherm
De in 2010 vermoorde Heidy Goedhart © Privéfoto

Rechtszaak moord op Heidy Goedhart moet opnieuw, bepaalt Hoge Raad

UPDATEDEN BOSCH - De rechtszaak tegen de verdachte van de moord op Heidy Goedhart in Kaatsheuvel moet over. De Hoge Raad zet te veel vraagtekens bij de undercoveroperatie waarmee politie en justitie Wim S. tot een bekentenis brachten. 

S., de ex-partner van Goedhart, werd in februari 2018 tot twintig jaar cel veroordeeld  door het gerechtshof in Den Bosch. Zowel bij de rechtbank als bij het gerechtshof stelde S. dat die bekentenis vals was: hij zou hem alleen hebben afgelegd omdat de undercoveragenten hem onder zware druk hadden gezet. ,,Ik ben het niet, u heeft de verkeerde", zei hij nadat de rechtbank in Breda hem in 2017 tot 18 jaar cel veroordeelde. Justitie bleef volhouden dat de operatie volledig rechtmatig was, het hof ging daarin mee. 

Undercoveroperatie

S. stapte naar de Hoge Raad en die oordeelde vandaag dat het hoger beroep opnieuw moet en wel bij het gerechtshof in Den Haag. Eenzelfde oordeel velde de Hoge Raad vandaag over de Posbankmoord : ook hier werd de undercoveroperatie in twijfel getrokken. Arthur van der Biezen, advocaat van Wim S., zegt blij te zijn met het besluit van de Hoge Raad. Zodra de gelegenheid daar is, gaat hij bij het hof in Den Haag vragen om het voorarrest van Wim S. te schorsen, waardoor hij het nieuwe proces in vrijheid kan afwachten. 

Mr. Big-methode

Zowel in de Posbankmoord als in de moordzaak van Heidy Goedhart volgde de politie de zogenaamde Mr. Big-methode. Daarbij spannen undercoveragenten een web rond de verdachte, die met allerlei beloftes wordt aangezet tot het afleggen van een bekentenis. De uit Canada overgenomen methode stuitte de jaren al op fikse kritiek van advocaten en rechtsgeleerden.

Quote

Deze twee uitspraken betekenen exit voor de Mr. Big-methode

Arthur van der Biezen, advocaat

,,Deze twee uitspraken van de Hoge Raad betekenen exit voor de Mr. Big-methode", zegt advocaat Arthur van der Biezen.  Hij keerde zich van meet af aan tegen de methode. Bij de rechtbank in Breda  stelde hij dat Wim S. op deze manier een eerlijk proces werd onthouden. 

‘Niet te vertrouwen’

Rechtsgeleerde Peter van Koppen, die eerder al kritiek had op de undercoveroperatie die de politie opzette rondom Wim S., noemt de uitspraak van de Hoge Raad ‘verstandig’: ,,Waar het om gaat is de vraag of de bekentenis die volgt na zo'n traject wel te vertrouwen is. Het antwoord is simpel: nee.” Van Koppen wijst erop dat de Hoge Raad geen beleid maakt, maar de twee uitspraken van dinsdag moeten wel tot nadenken stemmen, zegt hij. ,,Bovendien zijn deze undercoveroperaties ook nog altijd heel duur, allemaal betaald van uw en mijn belastingcenten".

Quote

Mr. Big wordt vooral van stal gehaald als de politie oogkleppen op heeft. En dat is gevaarlijk.

Peter van Koppen, rechtsgeleerde

Het aantal undercoveracties waarbij de politie de Mr. Big-methode hanteert, is niet exact bekend, maar heel vaak gebeurt dat niet, is de indruk van Van Koppen. ,,De meeste moordzaken worden binnen een dag opgelost, dan is het evident wie het gedaan heeft. De Mr. Big-methode wordt alleen van stal gehaald als de politie oogkleppen op heeft. Zo van: we weten zeker dat hij het gedaan heeft, maar we kunnen het niet bewijzen. Dat is gevaarlijk.” 

  1. Bestuurder die met auto zes mensen verwondde op terras in Gennep is 19-jarige uit Ottersum
    video en fotoserie

    Bestuurder die met auto zes mensen verwondde op terras in Gennep is 19-jarige uit Ottersum

    GENNEP - Een 19-jarige man uit Ottersum is woensdagavond laat aangehouden in het onderzoek naar het incident met een auto die het terras van De Stadsherberg opreed aan de Zandstraat in Gennep. Vijf personen raakten daarbij (licht)gewond en de eigenaresse van het café is overgebracht naar het ziekenhuis voor medische behandeling, mogelijk aan beenbreuken. De precieze toedracht van het incident is nog niet duidelijk.