Recordaantal van 47 brouwers doet gooi naar de titel van Brabants Lekkerste Bier 2018

KAARTTILBURG - Sichuan peper, citrahop, bourbonvanille, cactusvijg, Ethiopische koffiebonen. Brouwers van hier schromen niet om hun ingrediënten vanaf de wereldmarkt in de ketels te storten.

De vraag lijkt dus gewettigd of er wel zoiets als 'Brabants bier' bestaat. Kwam het pilsje al niet uit Tsjechië? Brabants Lekkerste Bier bestaat in elk geval. Ook dit jaar mag een brouwer die prestigieuze titel immers gaan voeren. Voor de vierde keer houden de drie Brabantse dagbladen, in samenwerking met Museumbrouwerij De Roos, hun wedstrijd ter promotie van de bruisende biercultuur in hun provincie. 

In de drie Brabantse kranten staan zaterdag de etiketten van alle 47 bieren met omschrijving bijeen. Hierboven zijn de gegeven via een kaart van de provincie aan te klikken.

Het aantal deelnemers is dit jaar opnieuw gestegen: van 39 naar 47. Ook brouwerijhuurders mogen net als de vorige edities deelnemen, zolang ze maar over een eigen receptuur beschikken en het bier onder de eigen naam op de markt brengen. Van blond tot dubbel, van stout tot quadrupel: het zit er allemaal tussen.

Historisch Bierfestival

Over een week maken we bekend welke drie brouwers opgaan voor de titel van 'Brabants Lekkerste Bier'. De drie genomineerden komen uit verschillende alcoholische klassen: onder 6%, tussen 6% en 8,5% en boven de 8,5%. Op zondag 9 september wordt de naam van de winnaar bekend gemaakt op het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek.

De jury van zes deskundige en gepassioneerde proevers kent Zjef Naaijkens als voorzitter. Dat moet een peulenschil zijn voor de zanger van 'er was nog nooit beter bier dan in café D'n Egelantier'. Maar wat is dat eigenlijk, 'beter bier'? Draait het niet hierom: lekker, lekkerder, lekkerst?

Volledig scherm
Brabants Lekkerste Bier © Ivo van Leeuwen
 1. Ook concurrentie vol lof over de architecten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwekkend’
  PREMIUM

  Ook concurren­tie vol lof over de architec­ten van de Tilburgse LocHal: ‘Mega indrukwek­kend’

  TILBURG - Het kost de Tilburgse architect Jacq de Brouwer geen moeite zijn lof voor de LocHal onder woorden te brengen. Het Brabants Dagblad vroeg hem om zijn oordeel. Aan superlatieven geen gebrek: ,,Dit is mega indrukwekkend. De hal is een overdekt stadsplein, een industriële kathedraal, een icoon in de stad. Met het station en de Polygonale Hal hoor de LocHal tot de Bella Donna’s in de Spoorzone.”
 2. Brabantse wilde meisje bij spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe agent over haar heen sprong’

  Brabantse wilde meisje bij spoor vandaan praten: ‘Ik kon alleen toekijken hoe agent over haar heen sprong’

  BERGEN OP ZOOM - Een meisje liep vrijdagmiddag op het spoor in Bergen op Zoom. Zij wilde voor een trein springen. Politieagent Raymond Langelaar redde haar voor dat kon gebeuren. Hij vertelde zijn verhaal vrijdag aan deze krant. Eda Yilmaz zag het meisje lopen en zorgde dat de politie er op tijd was om haar te redden. ,,Je bent zo jong meid, alles maar dan ook echt alles heeft een oplossing.”