Recordaantal van 47 brouwers doet gooi naar de titel van Brabants Lekkerste Bier 2018

KAARTTILBURG - Sichuan peper, citrahop, bourbonvanille, cactusvijg, Ethiopische koffiebonen. Brouwers van hier schromen niet om hun ingrediënten vanaf de wereldmarkt in de ketels te storten.

De vraag lijkt dus gewettigd of er wel zoiets als 'Brabants bier' bestaat. Kwam het pilsje al niet uit Tsjechië? Brabants Lekkerste Bier bestaat in elk geval. Ook dit jaar mag een brouwer die prestigieuze titel immers gaan voeren. Voor de vierde keer houden de drie Brabantse dagbladen, in samenwerking met Museumbrouwerij De Roos, hun wedstrijd ter promotie van de bruisende biercultuur in hun provincie. 

In de drie Brabantse kranten staan zaterdag de etiketten van alle 47 bieren met omschrijving bijeen. Hierboven zijn de gegeven via een kaart van de provincie aan te klikken.

Het aantal deelnemers is dit jaar opnieuw gestegen: van 39 naar 47. Ook brouwerijhuurders mogen net als de vorige edities deelnemen, zolang ze maar over een eigen receptuur beschikken en het bier onder de eigen naam op de markt brengen. Van blond tot dubbel, van stout tot quadrupel: het zit er allemaal tussen.

Historisch Bierfestival

Over een week maken we bekend welke drie brouwers opgaan voor de titel van 'Brabants Lekkerste Bier'. De drie genomineerden komen uit verschillende alcoholische klassen: onder 6%, tussen 6% en 8,5% en boven de 8,5%. Op zondag 9 september wordt de naam van de winnaar bekend gemaakt op het Historisch Bierfestival in Hilvarenbeek.

De jury van zes deskundige en gepassioneerde proevers kent Zjef Naaijkens als voorzitter. Dat moet een peulenschil zijn voor de zanger van 'er was nog nooit beter bier dan in café D'n Egelantier'. Maar wat is dat eigenlijk, 'beter bier'? Draait het niet hierom: lekker, lekkerder, lekkerst?

Volledig scherm
Brabants Lekkerste Bier © Ivo van Leeuwen