Volledig scherm

Rekenkamer doet graag onderzoek naar verkoop Attero

DEN BOSCH - De Zuidelijke Rekenkamer wil graag onderzoek doen naar de verkoop van afvalbedrijf Attero in 2013. Dat zegt directeur-secretaris Jeroen Kerseboom. Daarmee maakt hij een hoop Brabantse en Limburgse Statenfracties blij.

In 2013 werd Attero door Brabant, met 30,8 procent van de aandelen de grootste eigenaar, en andere provincies en gemeenten voor 170 miljoen euro verkocht aan investeerder Waterland. Nu zou er sprake zijn van interesse uit China, waarbij een mogelijk verkoopbedrag van een miljard euro genoemd wordt.

'Uitstekende deal'
De Brabantse gedeputeerde Bert Pauli (VVD) was in 2013 voorzitter van de aandeelhouderscommissie die de verkoop goedkeurde. De VVD’er spreekt nog steeds van een 'uitstekende deal'. Deskundigen trokken dat in het Brabants Dagblad echter ernstig in twijfel.

Mede naar aanleiding daarvan wil een overgrote meerderheid van de Staten een grondig onderzoek. Ook Statenleden in Limburg hebben daar oren naar. De Zuidelijke Rekenkamer werkt voor beide provincies. De Rekenkamer bracht in 2010 al een kritisch rapport uit over de verkoop van Essent aan het Duitse RWE. Attero is een voormalig onderdeel van Essent.

,,Wij willen graag bekijken of Statenleden destijds genoeg informatie hebben gehad om te beoordelen of er sprake was van een goede deal, zoals Pauli beweert", zegt Kerseboom. Hij houdt wel twee slagen om de arm: ,,We moeten er met de Staten uitkomen over een goede onderzoeksvraag en er moet genoeg budget zijn, of beschikbaar worden gesteld, om het onderzoek uit te voeren. Als dat lukt, willen we nog deze zomer aan de slag."