Volledig scherm
Een protestbord tegen schaliegasboringen bij Haaren. Foto: Albert van den Boomen.

Rel over geheim schaliegasrapport

DEN BOSCH - Er is een rel ontstaan over geheimhouding die minister Kamp (Economische Zaken) wil leggen op het onderzoeksrapport over de risico's van schaliegaswinning. Dit treft leden van de klankbordgroep, met daarin allerlei belanghebbenden die een geheimhoudingsverklaring moeten ondertekenen.

Het provinciebestuur van Brabant pikt de opstelling van Kamp niet en vertrekt uit de klankbordgroep waar het mede namens Zeeland en Limburg toekijkt op het onderzoek.

"De samenleving is niet gebaat bij een sfeer van geheimzinnigheid", verklaart gedeputeerde Johan van den Hout namens de twee andere provincies. Daarmee legt hij een bom onder de klankbordgroep waar ook Milieudefensie, Schaliegasvrij Nederland en de gemeente Boxtel weigeren naar de pijpen van Kamp te dansen. Dit betekent een nieuwe deuk voor het onderzoek waarover al de nodige ophef is ontstaan omdat het niet onafhankelijk zou zijn.

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks poogt Kamp dinsdagmiddag in de Tweede Kamer op het matje te roepen. De minister wil het onderzoek eerst voorzien van zijn commentaar en vervolgens pas na de zomer openbaar maken. De raad van Boxtel, de eerste gemeente in Nederland die te maken kreeg met een proefboring naar schaliegas door het mijnbouwbedrijf Cuadrilla, bespreekt de kwestie dinsdagavond.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement