Volledig scherm
Registratieformulier voor donorregistratie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). © anp

Relatief veel orgaandonoren in Oost-Brabant: bekijk hoeveel in jouw gemeente

KaartIn een paar Oost-Brabantse gemeenten geven landelijk gezien relatief de meeste mensen toestemming voor orgaandonatie. In Sint-Michielsgestel, Vught, Hilvarenbeek, Goirle en Reusel-De Mierden is dit meer dan een derde van de inwoners. Dat blijkt uit cijfers van het CBS van begin dit jaar.

In Goirle ligt het aantal het hoogst van de provincie. Het gaat daar om 34 procent.

3,7 miljoen Nederlanders hebben in het donorregister aangegeven organen af te willen staan na hun overlijden. Bijna twee miljoen mensen hebben aangegeven dit expliciet niét te willen doen. Het statistiekbureau bekeek op basis van gegevens uit het donorregister welk deel van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder wel, of juist géén toestemming geeft voor orgaandonatie.

In Brabant geven in de gemeente Goirle de meeste mensen toestemming om organen te doneren. Het gaat daar om 34 procent. In de grote steden ligt het aantal lager. In Tilburg 27 procent en Den Bosch 29 procent.

Nog lager ligt het aantal in de gemeente Aalburg. Daar gaat het om maar 18 procent. De verklaring ligt daar waarschijnlijk in het feit dat het in de ‘Bible Belt’ ligt.

Bekijk hier de cijfers uit Brabant. Het kan even duren voordat de kaart volledig is geladen:

Van de twintig grootste gemeenten van het land telt Nijmegen relatief de meeste potentiële donoren: 31 procent. Op Urk is het percentage mensen dat toestemming geeft met 9 procent het laagst. De gemeenten waar het minst vaak toestemming wordt gegeven voor orgaandonatie liggen vooral in de ‘bible belt’.

Buiten dat gebied vallen vooral Schiedam, Rotterdam en Den Haag op, waar ook maar een klein deel (zeventien procent) van de twaalfplussers organen af wil staan na hun overlijden.

Nieuwe wet

Per 1 juli 2020 wordt een nieuwe donorwet ingevoerd die ervoor zorgt dat iedereen vanaf achttien jaar automatisch in het register wordt opgenomen. Bij deze mensen staat aangegeven dat zij geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie, tenzij zij een andere keuze vastleggen. Op dit moment hebben zo’n zes op de tien twaalfplussers nog geen voorkeur vastgelegd.

Bekijk hier de landelijke cijfers. Het kan even duren voordat de kaart volledig is geladen: