Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Rijk Brabants echtpaar pleegt uitkeringsfraude

DEN BOSCH - Er was geld genoeg, maar toch pleegde een Gemerts paar uitkeringsfraude. ,,Bijzonder ergerlijk", in de woorden van de officier van justitie.

Het kon niet op. Buitenlandse reizen, een dure lease-wagen, ze leefden riant. En toch pleegde een Gemerts paar, Jos S. (61) en Grace F. (60) uitkeringsfraude. In totaal 61.000 euro moeten ze nog terugbetalen aan de gemeente.

Waarom het nou precies tot de fraude kwam, bleef donderdag onduidelijk in de rechtbank in Den Bosch. ,,Ik heb geen slechte jeugd gehad, daar ligt het niet aan. Ik ben er ook niet trots op. Ik schaam me kapot. Ik heb er ook anderen bij betrokken, vooral daar heb ik veel pijn van", vertelde S.

Medewerking

Hij was blij geweest toen de recherche bij hem kwam om over de zaak te praten. Het politie-onderzoek was niet moeilijk, S. gaf meteen volledige medewerking. De gemeente kwam hem op het spoor door zijn profiel op de website LinkedIn. Daar stonden zoveel interessante functies op dat hij een ioaw-uitkering, voor oudere werklozen zonder inkomsten, niet nodig leek te hebben. Dat bleek inderdaad het geval. Met consultancy-klussen verdiende S. meer dan genoeg. Tonnen. De inkomsten kwamen terecht op de rekening van een vriendin, zodat ze buiten het zicht van de instanties bleven.

Quote

U deed het om extra geld te verdienen en het is onnozel dat u dat ontkent.

Walter Kupers, Officier van Justitie

F. werd meegesleept in het verhaal, hield ze vol bij de rechtbank. De formulieren waarop ze aangaven dat ze geen inkomsten hadden, tekende ze gewoon. ,,Ik las ze niet eens." Ook betalingen met het bankpasje van de vriendin verrichtte ze zonder zich af te vragen hoe dat kon. Dat de naam van de vriendin op het pasje stond, had ze nooit gezien. ,,Ik zweer het."

De rechters en officier van justitie Walter Kupers geloofden er niks van. ,,U deed het om extra geld te verdienen en het is onnozel dat u dat ontkent", vond Kupers, die de houding van de vrouw tenenkrommend vond. 

Geen gevangenis

Hij wreef het paar in dat uitkeringsfraude 'buitengewoon ergerlijk' is. Maar mede omdat de man open was geweest tegen de politie en omdat hij van plan is alles terug te betalen, hoeft het paar van Kupers niet de gevangenis in. Deze keer volstaat een werkstraf. Voor de man 180 uur, voor de vrouw 120 en voor beiden als stok achter de deur een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.