Volledig scherm
Drukte bij knooppunt Hooipolder.

Rijkswaterstaat presenteert ontwerp A27 en A59 aan publiek

RAAMSDONKSVEER - 'Een van de grootste knooppunten van het land ligt op ons grondgebied.' Zo stelde burgemeester Willemijn van Hees onlangs over knooppunt Hooipolder.

Een tikje overdreven. In fileranglijsten is de kruising met verkeerslichten nooit te vinden in de bovenste regionen. De Verkeersinformatiedienst (VID) zet het stuk A59 tussen Zonzeel en Raamsdonksveer op de 44e plaats over 2015.

Duidelijk is wel dat de files toenemen, over het laatste jaar steeg de filedruk zelfs landelijk met 20 procent. Reden waarom Rijkswaterstaat al een tijd broedt op de verbreding van de A27 (tussen Houten en Hooipolder) en aanleg van een verbindingsboog bij Hooipolder; om zo het verkeer in deze regio flink te ontlasten.

De aanpak staat gepland vanaf 2019. Een precieze planning is nog niet bekend. Onlangs heeft minister Melanie Schultz haar handtekening gezet op het ontwerptracébesluit. Een kleine greep: een verbindingsweg die de polder tussen Oosterhout en Raamsdonksveer doorsnijdt, een compleet nieuwe op- en afritconstructie bij de Keizersveerse brug en nieuwe rotondes ter hoogte van de N283 bij Hank.