Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © shutterstock

RIVM doet oproep aan Brabanders: Blijf thuis als je griepklachten hebt

UPDATEBRABANT - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu roept Brabanders op om hun sociale contact te beperken als zij last hebben van verkoudheid, hoesten of koorts. Daarmee wil het instituut de verspreiding van het coronavirus in Brabant beperken. Daarnaast wordt morgen gestart met een steekproef. 

Dat heeft het RIVM laten weten in een persverklaring op haar website. 

Daarin valt te lezen dat Brabanders worden opgeroepen om sociale contacten te beperken. ‘Dit betekent: blijf thuis. Werk bijvoorbeeld thuis, ga niet op bezoek bij anderen of naar plekken waar veel mensen samenkomen.’

Mocht dat niet mogelijk zijn, dan vraagt het RIVM om zoveel mogelijk afstand te houden van anderen. ‘Hiermee verklein je de kans om onopgemerkt het virus te verspreiden.’

‘Ik snap dat het vervelend is’

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport heeft inmiddels gereageerd op het advies van het RIVM. ,,Ik begrijp dat dit advies vervelend en ingrijpend is voor mensen in Noord-Brabant. Mijn oproep is: volg het advies van de experts van het RIVM. Op deze manier kan er goed onderzoek worden gedaan de komende dagen.”

Steekproef

Van een groot aantal coronapatiënten in Nederland is bekend hoe zij het virus hebben opgelopen. De meeste zijn in Italië geweest of hebben contact gehad met een ‘bevestigde patiënt'. Van de patiënten waarvan nog niet bekend is hoe zij mogelijk het virus hebben opgelopen, komt het grootste gedeelte uit Brabant of zij hebben een link met de provincie. 

Het RIVM heeft aan ziekenhuizen in Brabant gevraagd om alle medewerkers met griep- of verkoudheidsklachten te testen op het coronavirus. Met deze steekproef hoopt het instituut een beeld te krijgen of en hoe wijd het virus zich in de provincie heeft verspreid.

 1. Coronanieuws van maandag samengevat: aantal nieuwe doden daalt, supermarkten vragen financiële steun
  PREMIUM
  Overzicht

  Corona­nieuws van maandag samengevat: aantal nieuwe doden daalt, supermark­ten vragen financiële steun

  Voorzichtig positief nieuws vandaag: het aantal patiënten op de intensive cares in Brabant is licht gedaald ten opzichte van de dag er voor. Bovendien werden in Brabant minder nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Ook werd bekend dat supermarkten steun van de overheid gaan vragen, en dat er wordt opgetreden tegen groepen motorrijders nadat die zich afgelopen weekend niet allemaal aan de afgekondigde coronamaatregelen hielden.
 2. Opnieuw lichte daling aantal patiënten op Brabantse ic's, 17 patiënten overleden

  Opnieuw lichte daling aantal patiënten op Brabantse ic's, 17 patiënten overleden

  Het aantal patiënten op de intensive cares in Brabant is de afgelopen 24 uur licht gedaald. Ook werden in Brabant minder nieuwe patiënten met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit cijfers die het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) maandag bekend heeft gemaakt. In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur zeventien mensen als overleden gemeld. Dat zijn er minder dan de afgelopen twee dagen.