Volledig scherm
© Thinkstock

Rooftopbar, Eve en andere zaken: zo groeide het horecalandschap in jouw regio

KAARTIn acht jaar tijd zijn er in Nederland bijna 6.000 eet- en drinkgelegenheden bijgekomen. Vergeleken met 2012 steeg het aantal zaken met zestien procent tot ruim 42.000. Vooral koffietentjes, gezonde to-go zaken met sushi of salades en afhaal- en bezorgrestaurants schoten uit de grond. Bekijk hier hoe het horecalandschap in jouw regio groeide.

In bijna alle gemeenten steeg het aantal eet- en drinkgelegenheden. Tilburg is de grootste uitschieter met een groei van 36 procent in de afgelopen acht jaar. In 2012 telde Tilburg nog 420 horecagelegenheden, in 2020 zijn dat er 573. 

Zo kende Tilburg verschillende nieuwe hotspots, zoals rooftopbar Doloris, EVE en Ibiza. Laatstgenoemde ondervond afgelopen jaar dat personeel in de Tilburgse horeca niet aan te slepen was en stuntte daarom met een reis naar het eiland Ibiza.

Daling en kleine stijging

De koploper wordt gevolgd door Oisterwijk, Goirle, Vught en Loon op Zand. (25, 25, 25 en 24 procent). Hilvarenbeek, Maasdriel en Heusden ondervonden een kleine stijging van 6, 9 en 10 procent.

Boxtel en Oss kennen in de afgelopen jaren juist een daling in hun gemeente. Boxtel telt dit jaar acht vestigingen minder dan in 2020. Daar vond een daling plaats van 11 procent, van 76 naar 68 horecazaken. In Oss daalde het aantal horecagelegenheden met 7 procent. Daar waren in 2012 nog 188 vestigingen, nu zijn dat er 175.

Benieuwd naar de daling of groei in jouw gemeente? Bekijk het onderstaande kaartje.

  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
    kaart

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.