Ruim 70 jaar na de oorlog toch nog onderscheiding voor Liniecrosser Cees De Koning
PAPENDRECHT - De 88-jarige Cees de Koning uit Papendrecht heeft vorige maand erkenning gekregen voor zijn heldendaden in de Tweede Wereldoorlog. De Koning was een van de zogenoemde Liniecrossers, een groep verzetsstrijders die in de Biesbosch onderduikers hielp en tegenstanders van de Duitse bezetter overzette naar het bevrijde West-Brabant.
Delen per e-mail
De Koning was nooit voor zijn daden geëerd, iets wat Piet Meeuwissen uit Moerdijk niet lekker zat. Meeuwissen is voorzitter van de Stichting Verzetsgroep de Liniecrossers, die ernaar streeft om de herinnering aan de helden uit de laatste oorlogsjaren levend te houden.
"Ik probeerde om hem voor een koninklijke onderscheiding in aanmerking te laten komen, maar tot mijn verbazing waren zijn daden daarvoor te lang geleden", zegt Meeuwissen.
De Moerdijker gaf echter niet op: "Bij Defensie vond men dat hij wel degelijk erkenning en een onderscheiding verdiende. Vorige maand speldde inspecteur-generaal Hoitink hem het Mobilisatie-Oorlogskruis op."
De Koning woont intussen met zijn echtgenote in een verzorgingshuis in Papendrecht. In de jaren '60 schreef hij al zijn oorlogsherinneringen op in het boek De Ark. Dat is op deze leeftijd een goede geheugensteun, maar De Koning weet zich nog veel te herinneren.
Als griendwerker kende hij de Biesbosch goed toen hij zijn vader Piet ging helpen met het verzetswerk. 17 jaar jong was hij toen. "Je was je niet zo bewust van het gevaar, het was toen ook wel een avontuur", zegt hij nu. Maar het besef van het gevaar kwam wel degelijk. Twee van zijn vrienden verdronken tijdens het crossen, een aantal werd opgepakt en gefusilleerd en er werden zelfs vrienden doodgeschoten in de boot waarin hij zat.
Toch weerhield hem dat niet van vele tientallen nachtelijke tochten over de Biesbosch, vijf uur heen, vijf uur terug, met mensen, wapens of voedsel. Hij voerde zelfs het bevel over de laatste cross, waarin een kleine honderd mensen naar West-Brabant werden gebracht.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fietsen over gravel, het is hot en happening: ‘Perfect voor de natte wintermaanden’
DEN BOSCH/SCHIJNDEL/GEFFEN - De gravelbike is het nieuwste speeltje voor fietsfanaten. De fietsen die het midden houden tussen een wielrenfiets en mountainbike zijn niet aan te slepen. Maar zijn ze een verrijking voor de sport of zorgen ze voor versplintering? -
PREMIUM
De KingSide is voor niemand bang, maar gemeente maakt zich zorgen: ‘Satudarah ronselt Willem II-fans’
TILBURG - De verboden motorclub Satudarah ronselt Tilburgse jongeren die tot de harde supporterskern van Willem II behoren. Volgens de gemeente Tilburg en de politie hebben Satudarah-kopstukken grote invloed op jonge fans. -
Boeren en supermarkten na ‘constructief overleg’: voor 1 april concrete oplossingen
DEN BOSCH - Boeren en supermarkten willen voor 1 april met ‘concrete oplossingen’ komen voor mogelijk eerlijke(re) prijzen voor boerenproducten. Dat is de uitkomst van een eerste ‘constructief gesprek’ tussen beide partijen, waarbij ook andere partners uit de voedselketen aanschoven. -
PREMIUM
10-jarige Emma zit al bijna een jaar thuis: ‘Ik zou heel graag gevaccineerd willen worden!’
HANK - Al sinds maart gaat ze tot haar grote verdriet niet meer naar school. Het risico dat Q-koortspatiëntje Emma van der Pluijm (10) door corona getroffen wordt, is te groot. In een open brief aan de regering vraagt Emma nu om vaccinatie. -
750 kilo ‘spatzuivere’ coke gevonden op bedrijventerrein in Roosendaal, waarde 30 miljoen euro
ROOSENDAAL - Medewerkers van een logistiek bedrijf op een bedrijventerrein in Roosendaal hebben vrijdagavond 750 kilogram cocaïne gevonden tussen een lading goederen. De geschatte waarde van de cocaïne ligt rond de 30 miljoen euro.
-
Sneeuwresten zorgen voor gladde wegen
Als nasleep van de sneeuw die zaterdagmiddag viel, kan het zondagochtend nog steeds glad zijn op de weg. Het KNMI kondigde voor een groot deel van het land code geel af. In Brabant was het vooral in de vroege uurtjes opletten geblazen. -
PREMIUM
Deze Brabanders reizen nu de wereld over: ‘Behalve het mondkapje, merk je hier vrij weinig van de crisis’
Reisplannen worden uitgesteld of vakantie wordt gevierd in eigen land. Een enkeling durft het in deze coronatijden aan om toch de oceaan over te steken. Per boot of per vliegtuig. Deze Brabanders reizen door verschillende continenten. Hoe is dat om nu te doen? -
Kaart Huizenprijzen stijgen ‘ongekend hard’, toch meer huizen verkocht in Brabant dan een jaar eerder
Woningprijzen stegen in 2020 ‘ongekend hard’, zegt makelaarsvereniging NVM. Toch wisselden veel huizen van eigenaar. De vereniging publiceert donderdag cijfers van het laatste kwartaal van 2020. Daaruit blijkt dat in vrijwel heel Brabant meer woningen werden verkocht dan in het jaar daarvoor. Localfocus bracht de cijfers in kaart.