Volledig scherm
© ANP

Ruzie in Brabantse buurt escaleert: buurman ijssalon 'treitert, provoceert, bedreigt en stalkt'

HELMOND - Een emmer water die hij dinsdagochtend over een voorbijganger gooide, is het laatste wapenfeit in een escalerend conflict tussen de buurman van een ijssalon en een deel van Mierlo-Hout. Justitie bekijkt of zij nu kan ingrijpen. 

Het Openbaar Ministerie bekijkt of vervolging mogelijk is van Jos van Nuenen, de 64-jarige buurtbewoner die overhoop ligt met een groot  deel van zijn wijk in hartje Mierlo-Hout. Ook de gemeente bekijkt of zij kan ingrijpen. De man, die eerder in deze krant zijn verhaal deed, zit nog altijd vast nadat hij dinsdag een emmer water over een voorbijganger gooide. Het was het zoveelste incident van een slepend buurtconflict.

Contactverbod
Justitie bekijkt op dit moment meerdere aangiftes die de afgelopen maanden tegen Van Nuenen zijn gedaan door verschillende buurtbewoners. Het gaat om belediging, bedreiging en mishandeling. Zo is op camerabeelden vastgelegd hoe Van Nuenen ook al in april van dit jaar water over iemand gooide. Volgens omwonenden werd een van hen met de dood bedreigd en kreeg hij een contactverbod vanwege het stalken van een buurtbewoner. 

Burgemeester Blanksma overweegt de zogeheten asowet in te zetten als dat kan. Die biedt haar mogelijkheden om overlast veroorzakende inwoners aan te pakken. Blanksma: "Het kan namelijk nooit zo zijn dat wij accepteren dat een inwoner het woon- en leefplezier van anderen continu verpest."

Provocaties en bedreigingen
Van Nuenen ligt al jaren overhoop met de buurt.  Het begon drie geleden toen de naastgelegen ijssalon Nemanja tijdelijk dicht moest na klachten van hem. Een petitie om op te treden tegen Van Nuenen werd 1700 keer ondertekend. Verzoenende gesprekken met ook de burgemeester aan tafel hielpen niet. De provocaties en bedreigingen blijven over en weer vliegen. 

Buurtbewoners hebben stuk voor stuk dezelfde ervaringen. Van Nuenen treitert, provoceert, zuigt, bedreigt en stalkt volgens hen, vooral als ze door het voetgangerspaadje langs zijn huis lopen. Hij gaat recht voor hun neus staan en daagt hen uit of scheldt hen uit, verklaren ze.

Aangifte
Op zijn beurt belt Van Nuenen herhaaldelijk met de politie en heeft hij door de jaren heen aangifte gedaan tegen verschillende omwonenden vanwege bedreiging of mishandeling. Soms terecht, volgens buurtbewoners vaak ook niet. Duwtjes zouden worden aangedikt tot mishandeling, bedreigingen worden uitgelokt. Ondertussen verbouwde Van Nuenen zijn huis tot een soort fort met hoge schuttingen en de nodige camera's. 

Het is volgens de buurt slechts een kwestie van tijd voordat het in Mierlo-Hout écht misgaat. De algemene gedachte: het is nu een emmer water, maar wat wordt het de volgende keer? Ze hebben de hoop dat gemeente, politie en justitie kunnen doorpakken nu de afzonderlijke aangiftes worden gebundeld.