Volledig scherm
© PVV

Ruzie om uitspraken van directeur Nexus Instituut over 'fascistische PVV'

TILBURG - De al jarenlang durende vete tussen de Statenfractie van de PVV en directeur Rob Riemen van het Nexus Instituut uit Tilburg sleept zich voort. Riemen noemt de partij fascistisch. De PVV voelt zich gedemoniseerd en wil dat Gedeputeerde Staten afstand neemt van zijn woorden.

Mensen uitmaken voor fascist. Zeker gezien de beelden die het oproept van de Tweede Wereldoorlog en de holocaust een gevoelig punt. De Partij voor de Vrijheid (PVV) in Brabant is er helemaal klaar mee weg te worden gezet als fascistisch.

In september nog door gedeputeerde Johan van den Hout (SP), die statenvragen van de PVV over financiële steun aan een Marokkaanse moskee in Roosendaal afdeed als ‘onverbloemd fascistisch’. De PVV stelde hier vragen over, maar kreeg nul op het rekest. De gedeputeerde tweette op persoonlijke titel, meende GS. Van den Hout heeft de tweet wel verwijderd.

Te ver
Dit keer grijpt de PVV mails van Rob Riemen in april aan om in de pen te klimmen. Riemen spreekt over huis-fascisten, Brabantse fascisten en noemt ook Statenleden fascistisch. Daarmee gaat hij volgens fractievoorzitter Alexander van Hattem veel te ver. „Wij stellen vragen over de subsidie die Nexus ontvangt en hij schildert ons in reactie af als fascisten. Dit is demonisatie. Dit pikken we niet.”

Riemen blijft echter bij zijn standpunt over de PVV en draagt die maar wat graag uit. „Is er wat veranderd dan? Is Wilders veranderd? Iets dat al demonisch is, kun je niet demoniseren.”