Volledig scherm
Pauline met vader Thom van Rijkevorsel in de villa op landgoed De Denneboom in Schijndel. © roy lazet

Schijndelse familie Van Rijckevorsel: adel zonder titel

Werkelijk alles bij de 71-jarige Thom van Rijckevorsel thuis ademt adel. De bewoner van het Schijndelse landgoed De Denneboom vertelt samen met dochter Pauline zijn verhaal. ,,We zijn de arme tak."   

Ze hebben de naam Van Rijckevorsel die geklonken is aan een roemrucht geslacht met een stamboom diep geworteld in de vaderlandse historie. Ze hebben een landgoed: De Denneboom, 21 hectare cultuurhistorische pracht tussen Gestel en Schijndel. Er is een familiewapen mét spreuk: Condit Opes Virtus (‘Deugd gedijt’). En dan dat fraaie pand met neo-Louis XIV details dat ze bewonen. ‘Het wit kasteeltje’ in de volksmond. Een voornaam onderkomen met een rijke geschiedenis waar de voorvaderen goud omrand de wanden sieren. Eigenlijk is er maar een kleinigheidje dat ontbreekt: die adellijke titel, nee die hebben ze niet. ,,We zijn van de arme tak.”

In de serie Brabantse Adel die deze zomer verschijnt in de regionale kranten BD, ED en BN/De Stem vertellen Thom van Rijckevorsel en zijn dochter Pauline deze week over hun gevecht om het landgoed De Denneboom te behouden. Ze doen de toekomstplannen uit de doeken voor een natuurbegraafplaats, crematorium en afscheidshuis op het landgoed en vertellen over het jaarlijkse familietreffen van de Van Rijckevorsels waar ze handen schudden met baronnen en jonkheren. 

Vorige week was er al een afscheidsbijeenkomst op het landgoed voor de plotseling gestorven Elly van Rijckevorsel. ,,Het was de wens van mijn vrouw. Het is een mooi afscheid geweest. Jammer dat we haar nog geen plek konden geven op de natuurbegraafplaats", stelt Thom van Rijckevorsel.