Schrijvers ontmoeten lezers tijdens Bookstore Day

TILBURG/DEN BOSCH - Voor de tweede keer werd zaterdag overal in het land de manifestatie 'Bookstore Day' georganiseerd. De boekwinkels presenteerden zich met uitverkoopjes, voorleesauteurs, lezingen of een rendez-vous met een schrijver. Uiteraard waren Frank van Pamelen en Wim Daniels van de partij, twee van Brabants grootste woordkunstenaars - beiden op meerdere plekken zelfs. 

Van Pamelen was in Tilburg geboekt bij boekhandel Gianotten Mutsaers, waar de schrijver aan de leestafel aanschoof om geinteresseerden wat achtergrondinformatie te verschaffen over de vraag hoe dat eigenlijk gaat, een boek schrijven. 

Volledig scherm
Frank van Pamelen legt Cees en Marja van Oorschot uit hoe zijn laatste, net verschenen boek tot stand is gekomen. © Henri van der Steen

Welnu, het nieuwste boek van Van Pamelen heet 'De vliegende Hollander'. Dat is een aloude sage waarmee de jonge Frank opgroeide in Terneuzen, waar hij werd geboren. ,,In Terneuzen kom je De vliegende Hollander overal tegen. Het is een huis-aan-huisblad, een cafe, een sporthal, een skelterrace.'' Precies daar dus, waar zijn ouderlijk huis stond in Terneuzen, begint het boek. Zo gaat dat, soms toch.   

Quote

In Terneuzen kom je de naam De vliegende Hollander overal tegen

Frank van Pamelen

In Den Bosch, bij boekhandel Heinen, was er een, zoals gebruikelijk, goeddeels hilarische 'lezing' van die andere veelschrijver, Wim Daniels. Het werd weer een middagje met duizend en een interessante, lang vergeten, pikante, geestige of anderszins bijzondere weetjes. ,,Waar al dat zilverpapier gebleven is dat in de jaren '50 werd ingezameld voor de missie? Niet bij de missie!'' Waar wel? In grote kuilen! 

Quote

Waar al dat zilverpa­pier is gebleven dat we inzamelden voor de missie? Niet bij de missie!

Wim Daniels

Wim kon niet zonder trots vermelden dat van zijn laatste boek, 'De lagere school', alweer 25.000 exemplaren zijn verkocht. Intussen is hij alweer bezig aan een nieuwe successtory, over de aloude mulo.

Volledig scherm
Wim Daniels vertelt over zijn laatste boek, 'De lagere school' en zijn volgende, over de mulo. © Henri van der Steen

Hoe dat boek tot stand kwam? Doordat hij zelf op de mulo heeft gezeten en er pas later achter kwam dat hij dus al die jaren eigenlijk alleen lagere school had gehad. Want dat was de mulo, later de ulo, Uitgebreid Lager Onderwijs. Maar wel heel goed onderwijs, zoals hij in zijn volgende boek gaat uitleggen.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement