Senn (5) in levensgevaar na ongeval met springkussen bij voetbalclub Rucphen: ‘Speeldag eindigt in drama’

De 5-jarige Senn uit Rucphen is zaterdagavond zeer ernstig gewond geraakt op een springkussen bij voetbalclub RSV. Dat gebeurde toen een 17-jarige jongen op hem terechtkwam.

Het jonge kind is in zorgwekkende toestand met een traumahelikopter naar het ErasmusMC in Rotterdam gebracht. Volgens de politie heeft de jongen onder andere hersentrauma opgelopen. Zondagochtend was hij er nog slecht aan toe.

Het ongeluk gebeurde op het terrein van voetbalclub RSV. Die had een springkussen opgesteld als onderdeel van een stormbaan, op de jeugddag van de vereniging.

Val

De politie maakte in eerste instantie melding van een inzakkend luchtkussen als oorzaak van het incident, op basis van getuigenverklaringen. Later bleek dat het ging om een val waarbij de ene jongen op de andere was terechtgekomen.

De voorzitter van RSV reageerde zeer aangeslagen op het ernstige incident. Het bestuur van de Rucphense vereniging heeft alle activiteiten voor de komende week afgelast, waaronder thuiswedstrijden van verschillende elftallen en een zeskamp.

Verslagenheid

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr zegt grote verslagenheid te voelen. ,,Het is een triest ongeval, dat mij en iedereen hier heel erg raakt.’’ Ze was zaterdagavond op het sportpark aanwezig, en ook zondagochtend, om samen met een wijkagent en Slachtofferhulp met betrokkenen te praten. ,,Een intense bijeenkomst. Mijn hart gaat uit naar Senn en zijn familie. En ik heb gemerkt dat dat voor iedereen bij de vereniging geldt.’’

Volgens Van der Meer Mohr waren ambulance en politie heel snel ter plaatse. Ze vindt dat ook de voetbalclub snel en adequaat heeft gereageerd op het ongeval. ,,Er is kordaat gehandeld. En dat helpt in zo’n geval wel.’’

‘Pittig’

Ook bij de politie hakte de gebeurtenis in Rucphen er flink in: teamchef Johan Pieters meldt dat hij en zijn collega’s zondagmiddag bij elkaar hebben gezeten om na te praten. ,,Diegenen die wilden konden hun verhaal doen. Ongevallen met kinderen, dat blijft pittig.’’

Onderzoek NVWA

De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval. ,,Onze inspecteur is zaterdagavond langs geweest en bekijkt hoe dit heeft kunnen gebeuren’’, bevestigt een woordvoerder van de NVWA. De politie heeft het springkussen in beslag genomen.

Eerdere ongevallen

Het ongeluk in Rucphen is beslist niet het eerste op of met een luchtkussen. Vorige zomer raakten in Emmen zes kinderen gewond toen een springkussen van zeven meter hoog omviel. In 2015 kwam een jongetje uit het Noord-Hollandse Grootebroek om het leven na een val van een luchtkussen. En afgelopen oktober nog moesten twee kinderen met een traumaheli naar het ziekenhuis worden vervoerd, na een ongeluk met een luchtkussen in Esbeek.

RTL Nieuws onderzocht eerder hoe vaak er in Nederland springkussenincidenten zijn. Het kwam tot de conclusie dat in 2017 gemiddeld zes keer per dag een ongeluk op of met zo’n kussen plaatsvond.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Frank jansen
 1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
  PREMIUM

  Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

  BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.
 1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

  Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.