Volledig scherm
© Erna Lammers

Sint-Oedenrode fout met dempen sloten in het Groene Woud

DEN HAAG/SINT-OEDENRODE – De gemeente Sint-Oedenrode is nog niet af van een al jaren slepende kwestie rond het dempen van sloten en egaliseren van een bolakker aan het Morgenstraatje, Baars en Boxtelseweg.

In een definitieve uitspraak stelt de Raad van State vast dat de ruim 10 jaar geleden uitgevoerde werkzaamheden wel degelijk vergunningplichtig zijn. Volgens Sint-Oedenrode was een aanlegvergunning na al die jaren niet meer nodig. Milieuorganisaties Het Groene Hart en de Brabantse Milieufederatie(BMF) strijden al jaren voor herstel van de sloten en bolakker, of op zijn minst een ruimere natuurcompensatie.

Vergunning nodig
De Raad van State is het met de milieuorganisaties eens dat nog steeds een vergunning nodig is. En als die niet verleend kan worden, zal de gemeente alsnog handhavend moeten optreden. Sint-Oedenrode ging er ten onrechte van uit dat volgens het nieuwe bestemmingsplan oude werkzaamheden waar nooit een vergunning voor is verleend, niet alsnog een vergunning nodig hebben. Min of meer verjaard dus.

Nieuw besluit
De Raad van State vindt dat vreemd aangezien daarmee alle werkzaamheden die onder het vorige bestemmingsplan ook al vergunningplichtig waren alsnog de dans kunnen ontspringen. In ieder geval zal de gemeente Sint-Oedenrode een nieuw besluit moeten nemen. Of dat uiteindelijk leidt tot het herstel van de al jaren geleden uitgevoerde werkzaamheden zal later helder worden. Zo niet dan zullen de milieuorganisaties ongetwijfeld opnieuw de weg naar de rechter vinden.