Volledig scherm
Archeologisch onderzoek op braakliggend terrein naast het station in Breda © gemeente Breda

Skeletten uit 17de eeuw aangetroffen op voormalige begraafplaats militair hospitaal Breda

BREDA - Op het braakliggende terrein bij het Speelhuisplein en de Anna Van Burenstraat langs het spoor in Breda zijn bij opgravingen dertig graven met skeletten gevonden. Het gaat, zo denken archeologen, om de begraafplaats die vroeger hoorde bij het militair hospitaal. 

Die conclusie wordt niet zomaar getrokken. Volgens de archeologen blijkt uit de skeletten dat zij medisch behandeld zijn. Zo werden een aantal lichamen aangetroffen met geamputeerde ledematen. 

Omdat de botten soms geen tekenen van genezing vertonen en de afgezette lichaamsdelen samen met de dode in een kist zijn gestopt, gaan de archeologen ervan uit dat de slachtoffers hun amputatie niet hebben overleefd. Bovendien bleken bij enkele skeletten de schedels te zijn gelicht. Dat duidt op lijkschouwing. 

Lunet Coehoorn

Volledig scherm
begraafplaats voormalig militair hospitaal © gemeente Breda

Op de plek waar vroeger de Bric & Brac en de Albert Heijn stonden werd al bij de sloop in 2013 archeologisch onderzoek gedaan. Op dat moment vooral om te zoeken naar een zeventiende eeuws verdedigingswerk, lunet 'Coehoorn', dat er volgens historische bronnen ooit moet hebben gestaan. Tijdens de werkzaamheden toen, kwamen onverwacht een paar skeletten tevoorschijn. Op dat moment werd al vermoed dat er misschien nog meer lagen.

Inmiddels is er in oktober een proefonderzoek geweest waaruit blijkt dat de aanname klopt. Op het terrein van wat inderdaad ooit lunet Coehoorn was, werden de dertig graven gevonden. In het grootste deel ervan lag gewoon één lichaam dat in een kist was begraven. Het hout is grotendeels vergaan, de spijkers niet. In sommige graven lagen echter meer mensen. En in een drietal kuilen werden twee lichamen aangetroffen die in kisten boven elkaar hebben gelegen. 

Vestingwet

Lunet Coehoorn werd in 1682 aangelegd en na het opheffen van de vestingwet rond 1870 gesloopt. De lichamen dateren dus van voor die tijd. Omdat het lunet een defensieterrein was en er medische ingrepen zijn gepleegd op de lichamen, wordt ervan uitgegaan dat het om de begraafplaats van het militair hospitaal gaat. 

De botten worden verder onderzocht. 

BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement