Volledig scherm
© Thinkstock

Sneller internet op het platteland: de strijd om glasvezel in Brabant

DEN BOSCH - Er zijn in Brabant nog zo’n 45.000 adressen waar geen glasvezel of coaxaansluiting van Ziggo of UPC is en waar ook nog geen concreet glasvezelplan is. Dat moet nu gaan veranderen.

Twee Brabantse ondernemers strijden om de pot met 45 miljoen aan subsidie. Mabib uit Lithoijen en KempenGlas uit Biest-Houtakker proberen nu om het glasvezel in de polder te krijgen.

Glasvezel zorgt voor een snellere internetverbinding. Aanleg van een glasvezelverbinding kost gemiddeld zeker 3.000 euro per adres. Daarnaast betalen leden of abonnees vaak een vast maandbedrag voor bijvoorbeeld internet en televisie aan de providers. Omdat er nog zo’n 45 miljoen euro in het provinciefonds zit, leert een rekensom dat per adres zo’n 1.000 euro beschikbaar is.

Lees vrijdag 26 juni in het Brabants Dagblad een achtergrondverhaal over Mabib en KempenGlas en de strijd om de glasvezel.

  1. Kritiek op nieuwe Brabantse cultuurprijs: 'zo wil ik niet mee doen'

    Kritiek op nieuwe Brabantse cultuurprijs: 'zo wil ik niet mee doen'

    TILBURG/DEN BOSCH - Dertig Brabantse makers dingen mee naar de nieuwe provinciale publieksprijs Brabant Cultuur 2018. Maar een aantal genomineerde makers is helemaal niet meer zo blij met hoe dat moet. Sigrid Calon, kunstenares uit Tilburg, heeft de organisatie al laten weten dat ze verder af ziet van deelname. ,,Ik ga hier geen energie in stoppen." Renée van Trier, beeldend kunstenares uit Breda, schreef een kritische brief: Op deze manier wil ze zichzelf helemaal niet promoten.