Volledig scherm
ANP

SP-prominenten woedend na 'laffe aanval' op Roemer

Prominente SP-Kamerleden reageren als door een bij gestoken op de stevige kritiek die leden woensdagmorgen anoniem in deze krant hebben geuit op Emile Roemer. ,,Als je anoniem spreekt, dan telt het niet", zegt Ronald van Raak, die de kritiek laf noemt en spreekt van politieke spelletjes. Ook de leider zelf reageert fel op de kritiek.

,,De Kamerleden zijn blijkbaar te onzeker van hun zaak om het in het openbaar te doen", zegt hij in De Ochtend op NPO Radio 1. ,,Ze zijn misschien bang dat ze het op een democratische manier niet redden."

Van Raak snapt niks van de kritiek, mede omdat de SP juist open zou staan voor alternatieve meningen. ,,Iedereen heeft kunnen stemmen over de keuzes voor het team, de koers en de campagnes. Dan ga je gezamenlijk de strijd voeren en dan vind ik het laf als je anoniem reageert in de krant. Dan zet je jezelf buitenspel."

Positie
Ook Roemer is niet te spreken over de kritiek op zijn functioneren ,,Het is zo laf als maar zijn kan", zegt hij kortaf. ,,Dit gedrag hoort niet bij de SP thuis. Die mensen moeten zich afvragen of ze wel bij de juiste partij zitten."

​​Renske Leijten, nummer twee op de lijst, betreurt het dat interne discussies naar buiten lekken. ,,We hadden als partij altijd het gebruik dat we intern snoeihard zijn met kritiek, maar naar buiten toe de rijen gesloten houden. Ik vind het zorgelijk dat we dat niet meer doen. Mensen die anoniem kritiek uiten in de krant, een beetje zitten te lullen, moeten opstaan als er een lijsttrekkersverkiezing is.''

Fiasco
Woensdagmorgen deden meerdere SP-Kamerleden hun beklag over Roemer. Ze twijfelen aan zijn geschiktheid als lijsttrekker van de partij en zijn bang dat de komende Tweede Kamerverkiezingen voor de SP opnieuw uitdraaien op een fiasco. ,,Het broeit omdat er dingen te lang zijn blijven liggen", zegt een van hen. ,,Conflicten worden niet opgelost. Roemer heeft sinds zijn aantreden nooit onderhoud gepleegd. Want Emile duikt. Hij kan geen fractie leiden, laat staan Nederland.

De onvrede is zo groot dat de Kamerleden op eigen initiatief contact hebben gezocht met deze krant. De aanhoudend slechte peilingen en de onwrikbare koers van de top zaaien verdeeldheid bij het partijkader en binnen de Tweede Kamerfractie.

Nationaal Zorgfonds
De verdeeldheid draait mede rond de focus op het Nationaal Zorgfonds, een plan om één grote zorgverzekeraar op te zetten en het eigen risico af te schaffen. Er is een groep SP'ers die deze strategie slecht vindt. Andere onderwerpen zijn ook belangrijk voor een potentiële nieuwe achterban.

,,Aan de ene kant wordt gezegd dat er geen keuzes worden gemaakt en aan de andere kant dat er allemaal verkeerde keuzes worden gemaakt", reageert Van Raak. ,,Op de zorgcampagne ben ik heel trots. Je moet je successen ook vieren. En ik ben als Kamerlid ook met heel veel andere dingen bezig."

Van Raak doet de kritiek daarnaast af als een 'achterhoedevecht van mensen die niet op lijsten komen en daar toch een beetje boos over zijn'. ,,Het is een klein clubje."​