Volledig scherm
Tweede Kamerlid Frank Futselaar van de SP kondigt een amendement aan om Q-support in elk geval op de korte termijn te redden. ANP REMKO DE WAAL © ANP

SP: Q-support snel redden

DEN HAAG - De SP wil in de Tweede Kamer regelen dat Q-support, de stichting voor Q-koortsslachtoffers, in elk geval het volgend jaar gewoon door kan. Zodra een nieuw kabinet aantreedt moet Q-support vervolgens voor langere tijd gered worden.

Dat zegt Kamerlid Frank Futselaar in een reactie op de bijlage van het Brabants Dagblad, waarin de verhalen van twintig overleden Q-koortsslachtoffers zijn opgetekend. Hij spreekt van 'indrukwekkende verhalen'.

Q-support adviseert en begeleidt Q-koortsslachtoffers. Daarvoor is uit Den Haag geld beschikbaar gesteld. Vanaf volgend jaar is het geld op en moet Q-support stoppen.

De Nationale Ombudsman heeft eerder geadviseerd door te gaan met de stichting, maar het is onzeker of het demissionaire kabinet daarover zelf nog een besluit neemt. De SP kondigt nu aan een amendement in te dienen om in elk geval volgend jaar door te kunnen met Q-support. Zo hoeft de trage kabinetsformatie hoe dan ook geen belemmering voor het voortbestaan te zijn.

Futselaar wil vervolgens overigens jaren langer door met Q-support, ,,eventueel aangevuld met onderzoek en expertise voor andere dierziekten". Ook pleit de SP al langer voor compensatie voor de slachtoffers.