Volledig scherm
Henk van Gerven (SP) wil dat Q-koortsslachtoffers in elk geval 30.000 euro per persoon krijgen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

SP: Verdubbel geldbedrag voor Q-koortsslachtoffers

DEN HAAG - De SP wil de tegemoetkoming aan Q-koortsslachtoffers verdubbelen van 15.000 naar 30.000 euro per persoon. Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over de regeling.

SP-Kamerlid Henk van Gerven wil proberen ook op andere punten de regeling te verruimen. Zo wil hij dat álle Q-koortsslachtoffers de tegemoetkoming krijgen.  En dus niet alleen de mensen die tijdens de grote epidemie (tussen 2007 en 2012) ziek werden, zoals het kabinet besloot. ,,Mensen die na 2011 besmet zijn geraakt, zijn echt niet minder getroffen,” aldus Van Gerven.

Q-koorts is een ziekte die van geiten en schapen kan overgaan op mensen. Vanuit het Brabantse Herpen verspreidde de ziekte zich vanaf 2007 snel over het land. Duizenden mensen werden ziek, minstens 95 slachtoffers overleden. Officieel was de epidemie (de grootste ter wereld) in 2011 weer ten einde, maar tot op de dag van vandaag raken nog wel kleinere aantallen mensen besmet. 

Niet goed ingegrepen

Veel slachtoffers verwijten de overheid aan het begin van de uitbraak niet goed ingegrepen te hebben, maar Den Haag vindt zelf dat zij niet aansprakelijk is voor de schade. Wel kwam het kabinet met een tegemoetkoming, die door meer dan 2000 slachtoffers werd aangevraagd. Het totaal beschikbare bedrag werd vorige maand nog fors opgekrikt, zodat per slachtoffer 15.000 euro kan worden uitgekeerd.

Kamerlid van Gerven pleit vanavond voor het dubbele en wijst erop dat geitenhouders eerder in totaal voor tientallen miljoenen euro's zijn gecompenseerd. Daarnaast moet er wat hem betreft een commissie met deskundigen komen die zich bekommert om mensen met meer schade. ,,Sommige mensen zijn bijvoorbeeld hun bedrijf kwijt geraakt.” Of andere partijen daar ook voor voelen moet dinsdagavond blijken. Een aantal slachtoffers heeft al laten weten het debat in Den Haag bij te wonen.