Volledig scherm
Anne-Marie Spierings bij een bezoek aan een biologische varkenshouderij in Herpt. © Beeld Werkt

Spierings (D66) blijft op landbouw in nieuwe Brabantse coalitie

DEN BOSCH - Anne-Marie Spierings (D66) blijft ook in het nieuwe provinciebestuur verantwoordelijk voor het landbouwbeleid in Brabant. Het CDA vist als traditionele boerenpartij wat dat betreft dus achter het net. Dat blijkt uit een rondgang langs de vijf partijen die een nieuwe coalitie gaan vormen.

Het CDA voerde de afgelopen jaren fel oppositie tegen de koers van Spierings en afzwaaiend natuurgedeputeerde Johan van den Hout (SP). De partij was fel gekant tegen de strengere milieu-eisen waaraan boeren vanaf 2022 moeten voldoen. Aangezien Spierings haar portefeuille houdt, ligt het voor de hand dat de maatregelen van toen grotendeels overeind blijven. Bij de presentatie van het coalitieakkoord zal vrijdagmiddag blijken of het CDA de agrarische achterban toch een doekje voor het bloeden kan bieden. 

Veiligheid

De christendemocraten mogen zich wél gaan buigen over een ander belangrijk speerpunt uit hun verkiezingsprogramma. Nieuwkomer Renze Bergsma krijgt de portefeuille veiligheid, een beleidsterrein waarmee de provincie zich doorgaans niet zo nadrukkelijk bemoeit. Het CDA wil dat Brabant meer de regie naar zich toe trekt bij de bestrijding van georganiseerde (drugs)criminaliteit, en mag daar dus met een eigen bestuurder zorg voor gaan dragen. Bergsma neemt ook de portefeuille bestuur op zich. Hij gaat straks over het toezicht op gemeenten en eventuele herindelingen. Die post lag voorheen ook bij Spierings. De tweede CDA-gedeputeerde, Marianne van der Sloot, krijgt onder meer cultuur en sport onder haar hoede.

GroenLinks krijgt met oud-Kamerlid Rik Grashoff als gedeputeerde de voor de partij zo belangrijke natuurportefeuille. Erik van Merriënboer (PvdA) blijft net als Spierings grotendeels op zijn post: ruimtelijke ordening. Ook bij de VVD lijkt niet heel veel te veranderen, behalve dan dat Martijn van Gruijthuijsen aantreedt als opvolger van Bert Pauli, die met pensioen gaat. De partij houdt in elk geval de posten mobiliteit en economische zaken. Daarbij ligt het voor de hand dat Christophe van der Maat verkeersgedeputeerde blijft en Van Gruijthuijsen zich op economie en internationalisering richt.

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant. Volg ons ook op Spotify en iTunes, en mis geen enkel bulletin meer.  

  1. Vier leerlingen mishandelen docent op Bergs Aventurijncollege: ‘Ongekend heftig en gecoördineerd’
    PREMIUM

    Vier leerlingen mishande­len docent op Bergs Aventurijn­col­le­ge: ‘Ongekend heftig en gecoördi­neerd’

    BERGEN OP ZOOM - De mishandeling van een docent op het Aventurijncollege in Bergen op Zoom door vier leerlingen van 15 en 16 jaar is een treurige primeur voor onderwijs- en zorginstelling Koraal. ,,Op elke school komt agressie voor. Maar een leerkracht die geslagen en geschopt wordt, zo heftig en gecoördineerd hebben we het nog nooit meegemaakt", zegt woordvoerder Mehlika Schopen.