Volledig scherm
Voetbalvereniging V.V. Bladella. © ANP

'Sportclub is geen gratis kinderopvang'

DEN BOSCH - ‘Ze zouden de club wel eens komen verbouwen.’ Voetbalclub Bladella is in rep en roer door de bedreigingen die het bestuur kreeg na het schorsen van vier voetballertjes. Ze hadden te weinig loten verkocht. De reacties zijn allesbehalve mild. Maar andere sportclubs gaan nu achter Bladel staan. ‘Wij zijn geen gratis opvang.’

,,De meeste leden betalen hun contributie, spelen hun wedstrijden en laten het daarbij. Dat zal moeten veranderen, anders loopt de boel vast”, reageert Gerard Boers van Berghem Sport. Hij heeft wel begrip voor de keuze van Bladella. De voetbalclub in Berghem is de laatste jaren flink gegroeid en telt nu duizend leden. Maar het aantal vrijwilligers groeide niet mee. De Groot: ,,Mensen zeggen dat ze het te druk hebben, maar je merkt ook dat de binding met de club minder is dan vroeger. Toen leefde het gewoon meer."

Het is het probleem waar veel amateurclubs mee worstelen. Hoe zorg ik dat al het werk gedaan wordt, zonder dat het meer geld kost? Want de contributie verhogen... Daar maak je je als lokale sportvereniging niet geliefd mee. Bij Bladella dachten ze de oplossing gevonden te hebben. ,,En dan verpest die ene dwarsligger het voor de rest van de leden”, reageert Piet van der Plas van OJC Rosmalen. De voorzitter van de voetbalclub baalt van de negatieve reacties die Bladella over zich heen krijgt. ,,Het probleem zit ‘m juist bij mensen die denken dat sportclubs gratis kinderopvang zijn.”

Broodjes
OJC paste een paar jaar geleden de contributieregels aan. ,,De selectieteams betalen meer. Zij maken ook meer gebruik van onze faciliteiten. Daarnaast wordt er extra inzet van ze verwacht zoals het smeren van broodjes bij toernooitjes of als scheidsrechter bij jeugdteams.” Ook was er het idee om actieve leden minder contributie te laten betalen. ,,Maar de noodzaak voor dit soort maatregelen is er nog niet", aldus Van der Plas.

In Berghem overweegt het bestuur om alle leden te vragen zich extra in te zetten. Minimaal een uur in de week. "Al doe je het maar een tijdje, dat is ook goed. Maar er zal iets moeten gebeuren, anders komen we op het punt dat we tegen mensen moeten zeggen dat ze maar lid moeten worden van een andere club”, aldus voorzitter Broers.