Volledig scherm
PREMIUM
Melkveehouder Gertoin van Dal bij zijn koeien op zuivelboerderij De Kern in Drunen. © Dolph Cantrijn

Staat van het platteland: voorbeeldboer met maar tien meter dus koe en klant

Hoe houden we het snel veranderende platteland leefbaar? Wij schuiven de komende maanden aan bij boeren, burgers en andere betrokkenen bij het Brabantse buitengebied. Vandaag: zuivelboerderij De Kern in Drunen.

Op het moment dat melkveehouder Gertoin van Dal deze dinsdagochtend met zijn gast zijn keuken binnenstapt, schieten op het tv-scherm beelden voorbij van actualiteitenrubriek Goede Morgen Nederland. Hij ziet de bezetting van die Boxtelse varkensstal door honderden demonstranten van de avond ervoor. Hij wordt er weer pissig om. Net als maandagavond toen hij een van zijn maten aan de telefoon vroeg: ,,Moeten we niet naar Boxtel? Ons aansluiten bij de boeren die zich daar verzamelde als tegendemonstratie? Weet je wat die maat zei? ‘Maar Gertoin, ze hebben wellicht wel een punt?’  Die actievoerders bedoelde hij.” Of zijn maat ook boer is? ,,Nee, een burger. En eentje die het liefst veel vlees eet ook. Je moet hem horen als hij meent dat zijn hamburger te duur is.” Van Dal schudt het hoofd.

  1. Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente
    kaart

    Lokale heffingen gaan flink stijgen: bekijk hier wat dat betekent voor jouw gemeente

    LOON OP ZAND - Lokale heffingen brengen dit jaar naar verwachting bij een groot deel van de Nederlandse gemeenten meer geld in het laatje. Een groot deel wordt betaald door inwoners zelf, het overige deel komt van bezoekers. Vooral Loon op Zand denkt de schatkist in 2020 flink te spekken ten opzichte van vorig jaar. De opbrengsten stijgen hier met maar liefst 29,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.