Volledig scherm
ANP

Staatssecretaris grijpt in bij Woenselse Poort in Eindhoven, situatie is onveilig

EINDHOVEN - De staatssecretaris van Justitie grijpt in bij de Woenselse Poort (GGzE) in Eindhoven. De situatie is er onveilig. Er is een onderbezetting van personeel. Verder is er sprake van intimidatie en verbale en fysieke agressie.

Dat laat staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie de Tweede Kamer weten. De Woenselse Poort biedt forensische zorg aan psychiatrische patiënten. De voorzitter van de GGzE moet voor woensdag met een plan van aanpak komen.

Onvoldoende veilig
Het leef- en werkklimaat van cliënten en personeel is onvoldoende veilig, schrijft Dijkhoff. Omdat het personeel met een onderbezetting te maken heeft, is er onvoldoende toezicht op cliënten. De inspectie constateert dat er bij de diverse afdelingen onderlinge verschillen zijn in handhaving en uitvoering. Er is behoefte aan meer sturing en ondersteuning door het management. Er is een tekort aan kennis en ervaring van het forensisch pschiatrisch werkveld.

Volgens Dijkhoff is de situatie bij de Woenselse Poort ernstig. De veiligheid moet van het ministerie zo snel mogelijk op orde gebracht worden.

Het ministerie heeft met de GGzE afgesproken dat er een externe procesbegeleider wordt aangesteld. Deze moet op korte termijn beginnen.

Grote betrokkenheid
Dijkhoff meldt tot slot in zijn brief dat de inspectie heeft genoteerd dat de medewerkers van De Woenselse Poort blijk geven van een grote betrokkenheid, inzet en loyaliteit voor hun werk.

Volledig scherm
© Bert Jansen