Stadscomponist Anthony Fiumara vertrekt en speelt samen met zijn opvolger
cultuurTILBURG - Twee jaar lang was Anthony Fiumara de eerste stadscomponist van Tilburg. Zaterdag neemt hij afscheid in de Concertzaal met een avond vol nieuwe muziek.
Delen per e-mail
Als stadscomponist heb je het lastiger dan als stadsdichter. Een dichter lukt het nog wel om snel na een gebeurtenis een passend gedicht te hebben. Maar een muziekstuk? Eerst moet het gecomponeerd, dan ingestudeerd en vervolgens is er een uitvoering. Dan ben je al gauw maanden verder.
Anthony Fiumara: ,,Het was even zoeken hoe we de baan zouden invullen. Stadscomponist was een compleet nieuwe functie. Het leek me interessant om Tilburg kennis te laten maken met wat er in de stad gemaakt wordt en wat voor goede musici en componisten er rondlopen. Dat wilde ik niet op de vaste plekken als de Concertzaal laten horen, maar ook in openbare ruimtes om zoveel mogelijk Tilburgers te bereiken.”
Op de finaleavond in de Concertzaal speelt huisensemble De Link onder meer twee recente werken uit de serie Tracking Tilburg. Muziekstukken gemaakt met de stemmen van Tilburger die vertelden over de stad. Ook staat Fiumara zelf op het podium achter een analoge synthesizer. Hij vormt een duo met zijn opvolger als stadscomponist, Tilburger Mathijs Leeuwis. ,,Een paar jaar geleden heb ik hem gecoacht in het kader van het talentontwikkelingsprogramma Talent Hub. Hij wilde verder komen met componeren en langere stukken maken. Dat klikte heel goed zodat we besloten om samen te werken. Hij neemt zijn taperecorders mee en we gaan samen ambient music maken.” Fiumara is blij dat Leeuwis zijn opvolger is. ,,Hij is heel open, ook in zijn manier van muziek maken. Hij zal zeker een andere richtingen opgaan en mooie verbindingen met de stad maken.”
Beiaard
Organisatorisch was Fiumara ondergebracht bij De Link, organisatie voor nieuwe muziek. Naast Tracking Tilburg maakte hij en liet hij andere componisten muziek maken voor de beiaard van de Heikese kerk. Toen corona toesloeg schreef hij korte lockdowncomposities die werden uitgevoerd door muzikanten in vanwege corona gesloten ruimtes en daarna online werden gezet.
Op zijn afscheidsavond is ook een nieuw werk te horen van Aura Bouw, een studente van Fiumara op het Tilburgse conservatorium. ,,Ik wilde studenten mee laten profiteren van mijn opdracht. In de LocHal hebben we veel uitvoeringen met veel studentenensembles gespeeld en huisensemble dat is opgericht voor de stadscomponist bestaat voor een groot deel uit studenten en ex-studenten van Fontys. Er zit heel veel muzikaal talent in de stad en het is fijn dat ik dat heb kunnen laten zien.
De in Amsterdam wonende, maar in Tilburg opgegroeide Fiumara heeft afgelopen twee jaar vastgesteld dat er veel goeds gebeurt in Brabant en Tilburg. ,,Je hebt De Link dat zich goed heeft ontwikkeld, een ensemble als Vonk timmert nationaal en internationaal aan de weg en met Dock Zuid heeft de stad een broedplaats voor talent waar musici zich kunnen ontwikkelen. Kamarata Zuid en Philharmonie Zuid zijn heel goed bezig. Tel daar een uniek internationaal festival als November Music bij op en je ziet dat Brabant er op muziekgebied goed voor staat. Dan hebben we het nog niet eens over de jazzscene gehad.”
Tracking Tilburg Finale, Concertzaal Tilburg, zaterdag 12 december, 19.00 uur.
Vier stadscomponisten actief
Het idee van de stadscomponist komt uit de koker van arrangeur Geert van Boxtel. In 2018 ging hij in opdracht van de provincie Brabant aan de slag om de klassieke muziek in Brabant te vernieuwen. De stadscomponist was een van zijn projecten. Een componist die voor verbinding zorgt tussen de muzikanten in een stad. Fiumara in Tilburg was de eerste. Fiumara's opvolger Mathijs Leeuwis wordt niet langer gefinancierd door de provincie maar de gemeente Tilburg en concertorganisatie De Link.
Inmiddels zijn er vier stadscomponisten die afgelopen zomer zijn aangesteld voor een periode van een jaar. In Den Bosch is componist en slagwerker Bart de Vrees begonnen. Meijerijstad heeft audiovisueel kunstenaar en componist Angela de Weijer. Vanuit het West-Brabantse Fijnaart opereert Piet-Jan van Rossum als plattelandscomponist. Van Rossum presenteert op 13 en 14 december zijn eerste plattelandsproductie ‘Alpha es et O’ met zijn Ensemble Hay in respectievelijk Heukelom en Diessen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Celstraffen geëist tegen hooligans - Studenten kunnen weer naar school
Tien Willem II-hooligans stonden maandag voor de rechter vanwege illegale bosgevechten. Het wordt ‘een wonder’ genoemd dat er geen doden vielen. Studenten aan hogescholen en universiteiten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen en Nederlanders slaan massaal coronazelftests in. Experts maken zich zorgen daarover. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van maandag. -
PREMIUM
De bulderlach was nooit ver weg bij veerbaas Peer Witzel
ALPHEN - De bekende Maas en Waalse veerbaas Peer Witzel uit Alphen is vrijdag na een ziekbed overleden. Witzel, die zijn vrouw Anja, vier kinderen en twee kleinkinderen nalaat, is 64 jaar geworden. -
PREMIUM
Hoe gaat het nu met de zwaargewonde zeearend? ‘Er zat nauwelijks leven in’
ZUNDERT- De zeearend die maandagochtend zwaargewond werd aangetroffen in een polder bij Steenbergen herstelt goed. „Maandag zat er nauwelijks leven in, we konden haar zo oppakken. Nu hebben we alle kracht nodig om haar met z‘n drieën vast te houden”, vertelt Denise Smits, één van de verzorgers van het vogelrevalidatiecentrum Zundert. -
PREMIUM
Vijf vragen over de Regiocup: hoe nu verder met het Brabantse amateurvoetbal?
Na ruim driekwart jaar zonder amateurvoetbal liggen er voor de Brabantse clubs eindelijk weer wedstrijden in het verschiet. Geen hervatting van de competitie, maar een door de KNVB op maat gemaakt toernooisysteem. Vijf vragen over de Regiocup. -
PREMIUM
Gezond eten? Túúrlijk! Alleen jammer dat die alcohol het dan weer verpest
Gezond eten: wie wil dat niet? Maar ja, dat wijntje of likeurtje moet wel kunnen. Toch? Nou ja, veelvuldig alcohol drinken kan leiden tot vitaminegebrek, tot ondervoeding zelfs. ‘Drank maakt echt niemand gezonder’, zegt Bernard van ’t Klooster van Novadic-Kentron.
-
ZLM Tour finisht zondag 13 juni in Brabant: ‘Het liefst met publiek’
De ZLM Tour wordt dit jaar afgesloten met de etappe Made-Rucphen. De rit finisht zondag 13 juni voor de deur van het gemeentehuis. Organisator Libéma Profcycling ijvert er voor dat er die dag ook publiek aanwezig kan zijn bij de aankomst van de vijfdaagse etappekoers door Zuid-Nederland. -
PREMIUM
Quinty (9) moest anderhalf jaar wachten, maar kan nu eindelijk haar communie doen
BREDA/ROOSENDAAL - Maanden kijkt Quinty Mol (9) uit Breda uit naar dat ene moment. Maar keer op keer werd de communie door corona uitgesteld. Nu lijkt het eind deze maand dan toch zover. ,,Ze heeft heel lang moeten wachten.” -
PREMIUM
Afgelast, verplaatst of online: dit doen de grote Brabantse festivals deze zomer
Voor festivalgangers wordt het opnieuw een rustige zomer. Een aanzienlijk deel van de evenementen is inmiddels geannuleerd. Toch zijn er enkele lichtpuntjes. Augustus belooft op de evenementenkalender zelfs een drukke maand te worden. Wat gaat er wel door en wat niet? Een overzicht van de grootste popfestivals in Brabant.