Stille Brabantse scholen door duizenden leerlingen die thuisblijven, veel lesuitval door zieke leraren

VIDEO+updateVeel Brabantse scholen moeten maandag klassen naar huis sturen. Dit vanwege leraren die bijvoorbeeld verkoudheidsklachten hebben. Ook hebben honderden leerlingen zich ziek gemeld of zijn in de loop van de dag door de schoolleiding naar huis gestuurd. 

Op het Reeshof College in Tilburg is het een stukje stiller dan normaal. Iedereen die ziekteverschijnselen vertoont moet thuisblijven. Van de 750 leerlingen zijn zo’n 150 niet naar school gegaan of in de loop van de dag naar huis gestuurd door de schoolleiding. De toetsweek, die volgende week op de planning staat, gaat mogelijk niet door. ,,Als de situatie zo blijft, dan schuiven we de toetsweek door tot leerlingen weer beter zijn”, laat woordvoerder Sebas Bostelaar weten. Ook zijn er een aantal docenten thuisgebleven. ,,We volgen de richtlijnen van het RIVM, dus als iemand zich niet optimaal voelt moet hij thuisblijven.”

Vrijbrief om thuis te blijven

Duizenden middelbare scholieren in Breda en omstreken hebben zich maandag ziek gemeld. Op sommige scholen zit tot zelfs een derde van het aantal leerlingen thuis. ,,De richtlijnen van het RIVM zijn bijna een vrijbrief om thuis te blijven“, zegt Carolien Klein, rector van De Campus, waar het Markenhage, Michaël en Orion College in Breda onder vallen. De scholen bekijken de situatie van dag tot dag: ,,Als dit zo langer aanhoudt, moeten we aanvullende maatregelen nemen.”

Op de 31 Optimusscholen in Brabant zitten zo'n 4800 leerlingen. Daarvan zijn er maandag 250 thuisgebleven, omdat ze griepachtige verschijnselen vertoonden. Ook hebben van de 450 leraren zich er 25 ziek gemeld. Op een school moesten er twee klassen naar huis. ,,Onze directeuren lukt het goed om het op te lossen, vandaag”, zegt woordvoerder Harrie van de Ven.

Bij de koepel SKPO, waarbij 36 scholen in Eindhoven en omgeving zijn aangesloten, moeten gemiddeld 1 tot 3 klassen thuisblijven omdat een leerkracht ziekteverschijnselen heeft en de scholen de richtlijnen van het RIVM volgen.

,,Alle scholen die bij ons aangesloten zijn, hebben er mee te maken. Bij een school, De Bloktempel in Son, moeten zelfs acht groepen thuisblijven, want daar hebben twaalf collega’s zich ziek gemeld. We hebben ook geen vervangers meer en kinderen kunnen ook niet bij de kinderopvang terecht, want daar gelden dezelfde regels”, aldus bestuurder Ingrid Sluiter van SKPO.

Het Beatrix College in de Reeshof in Tilburg.
Volledig scherm
Het Beatrix College in de Reeshof in Tilburg. © Google Street View

Noodplan

Drie grote Brabantse scholengemeenschappen en twee middelbare scholen hadden eerder dit weekend een noodplan gemaakt voor mogelijke ziekmeldingen vanwege corona, zo is in de brieven te lezen die naar ouders zijn gestuurd. Ze volgen hiermee het advies van het RIVM. Als een leraar ziek is, moet hij thuisblijven en wordt mogelijk de hele klas naar huis gestuurd. 

Het gaat om de scholenkoepels Filios, SAAM en Signum. Deze koepels hebben scholen in onder andere Heesch, Lithoijen, Oss, Geffen, Maren-Kessel, Vinkel, Lith, Nuland en Den Bosch. Daarnaast hebben ook de middelbare scholen Rodenborgh College en Het Hooghuis voorzorgsmaatregelen genomen. Bij SAAM gaat het om 15 tot 20 klassen. Bij basisschool Olaf Palme in Drunen gaat het om enkele klassen en ook bij basisschool De Veste in Waspik blijft een groep thuis. 

Geen invalleerkrachten bij invalpool

,,We kunnen niet voorzien hoeveel leraren afwezig gaan zijn de komende periode. Ook is niet bekend hoe lang dit advies aangehouden wordt. Wel is duidelijk dat we er rekening mee moeten houden dat er groepen naar huis gestuurd moeten worden omdat er geen leraar beschikbaar is. Ook de invalpool heeft geen invalleerkrachten beschikbaar op dit moment", is in de brief van Filios te lezen. 

De scholen kiezen er niet voor om groepen eventueel op te delen. ,,Kinderen zitten dan in de groep nog dichter op elkaar en dat vinden we juist in deze specifieke situatie niet de gewenste situatie.” Vooralsnog zijn er geen groepen die uitvallen, maar mocht dit toch gebeuren dan worden alle ouders op de hoogte gesteld. 

De middelbare scholen roepen vooral leerlingen op om thuis te blijven als ze zich niet goed voelen. Hiermee proberen ze te voorkomen dat een groot deel van de leerlingen en medewerkers ziek wordt. Hetzelfde verzoek geldt ook voor personeel. Er zullen dan geen hele groepen naar huis worden gestuurd, maar het kan wel zo zijn dat er meer lessen uitvallen.

Tilburg

Het Odulphuslyceum in Tilburg, waarvan twee leerlingen besmet zijn geraakt met het coronavirus, geeft aan dat een kwart van de leerlingen zich ziek heeft gemeld.

Rector Frans Claassens van het Odulphuslyceum stelt dat daarnaast zo’n twintig docenten zich maandag ziek hebben gemeld. ,,25 procent van de leerlingen is misschien veel, maar voor ons is het advies van het RIVM leidend. De gezondheid van onze mensen staat voorop. Misschien dat ouders eerder geneigd zijn om hun kinderen thuis te houden bij ons, aangezien twee leerlingen al besmet zijn. Maar of dat echt zo is, blijft gissen.”

De ziekmeldingen van docenten zijn voorlopig nog wel op te vangen. ,,We werken met ingekorte roosters en proberen door met uren te schuiven de schade te beperken.”

Den Bosch

Op het Sint-Janslyceum in Den Bosch bleven vandaag 400 van de 2000 leerlingen thuis. En zes docenten.

,,De zorg over de gezondheid van leerlingen en medewerkers wordt ook in het voortgezet onderwijs in Den Bosch sterk gevoeld, zo vertelt Alma van Bommel, voorzitter Directeuren Overleg Voortgezet Onderwijs (DOVO) in Den Bosch. De lessen en activiteiten van de middelbare scholen in Den Bosch en omgeving gaan vooralsnog gewoon door. Op geen van de Bossche scholen is sprake van een besmetting met het coronavirus. 

Ook de buitenlandreizen, die juist in deze periode op scholen vaker gepland staan, gaan door tenzij het ministerie van buitenlandse zaken een negatief advies afgeeft voor het gebied. Uit voorzorg wordt ook gesproken over mogelijkheden om bij uitval van te veel lessen over te gaan tot onderwijs op afstand, een alternatieve mogelijkheid van digitaal onderwijs en begeleiding. 

Waalwijk

In Waalwijk zijn er veel lege schoolbanken op het Dr. Mollercollege en de Walewycmavo. ,,Van onze 1250 leerlingen zitten er momenteel 296 thuis”, zegt directeur Kees Maas van het Moller. ,,Dat is 24 procent.” Bij de Walewyc Mavo, waarmee zijn school een gebouw deelt, zijn 138 (22 procent) van de 635 scholieren niet naar school gekomen, óf omdat ze ziek zijn, óf omdat ze verschijnselen vertonen die voldoen aan de RIVM-richtlijnen. ,,Het gros van de meldingen is coronagelateerd.”

Van het lerarenkorps zijn vier leraren ziek, en zeven blijven er thuis in verband met de RIVM-adviezen. ,,Van onze scholen is dus nog niemand besmet met corona.” 

West-Brabant

Circa 700 van de 17.000 schoolgaande kinderen in Breda blijven vandaag thuis omdat voor hen geen leraar beschikbaar is. Dat melden de gezamenlijke Bredase schoolbesturen van het (speciaal) basisonderwijs maandagochtend. De leerkrachten zitten thuis vanwege preventieve maatregelen de het RIVM afkondigde.

Andere schoolbesturen, zoals KPO Roosendaal en Stichting Openbaar Onderwijs West-Brabant, lieten zondag weten een vinger aan de pols te houden. ,,We volgen de richtlijnen van het RIVM en hopen de schade zoveel mogelijk te beperken”, zegt Kees Mens, lid van het College van Bestuur van KPO. ,,We zullen een beroep moeten doen op de vervangingspool, maar die droogt bij een normale griepepidemie al snel op. Met het RIVM-advies voor Brabant in de hand zal dat niet anders zijn.”

Noodplan Filios Scholengemeenschap.
Volledig scherm
Noodplan Filios Scholengemeenschap. © BD
Noodplan SAAM scholen.
Volledig scherm
Noodplan SAAM scholen. © BD
Volledig scherm
© Thinkstock