Volledig scherm
Archieffoto: Jolien van Roon © Lars Smook

Stormchaser Jolien jaagt in Brabant op noodweer: ‘Verwacht Amerikaanse taferelen’

OSS/ ALMELO - Bomen die omwaaien, megahagelstenen en flinke onweersbuien: stormchaser Jolien van Roon (33) uit Almelo verwacht dinsdagavond Amerikaanse taferelen in Oss en omgeving. Ze jaagt samen met vijf andere stormchasers het voorspelde noodweer achterna. “Dit is potentieel de heftigste storm die ik ooit heb meegemaakt.”

Volledig scherm
Jolien van Roon (rechts) met haar mede-stormchasers © Jolien van Roon

“Van binnen maak ik een sprongetje”, vertelt Jolien enthousiast. Ze is met vijf andere stormchasers onderweg naar Oss in een auto vol eten en drinken. “We hopen daar op een supercel te stuiten. Dat is een geïsoleerde onweersbui die zwaar weer veroorzaakt. Het kan echt behoorlijk nasty worden.” Klinkt ernstig, maar voor Jolien is het een cadeautje. “Als de weermodellen onveranderd blijven, wordt dit geen gewone Nederlandse onweersbui. We hebben het hier echt over Amerikaanse taferelen.”

Een unieke kans voor een stormchaser als Jolien. Haar grote hobby: het jagen op stormen en ze vastleggen met haar camera. Ze vertelt met kriebels in haar buik in de auto te zitten, en dat is niet alleen van blijdschap: “Ik ben enthousiast, maar ook gespannen. Het kan echt gevaarlijk worden vandaag.”

Tornado?

Volgens de Almelose, die nu vijf jaar op stormen jaagt, is er naast zwaar onweer kans op megahagelstenen met doorsnedes van zo’n zes centimeter en een zogenoemde downburst. “Een constante wind van zo’n 120 kilometer per uur. Dat kan echt een beste puinhoop veroorzaken.” Zelfs een tornado behoort volgens Jolien tot de mogelijkheden. “Maar de modellen veranderen constant.”

‘Blijf binnen’

De Almelose is zich goed bewust van de risico’s. “Nederlands weer is niet vaak gevaarlijk, maar vandaag waarschuw ik iedereen. Het kan echt linke soep worden.” Op haar Facebookpagina Happystormchaser waarschuwt ze haar volgers hier ook voor. Haar verwachting op basis van de weermodellen: bomen die omwaaien, tuinmeubelen die door de lucht vliegen en dakpannen die wegwaaien. Haar advies aan haar volgers is dan ook: blijf lekker binnen. 

Toch gaat ze zelf juist naar het noodweer op zoek. Waarom? “Ik word gewoon echt gelukkig van de wolkenbeelden. Ik vind de verschillende structuren heel indrukwekkend. En ook de spanning is natuurlijk leuk, je weet nooit wat je te zien krijgt. Als ik op een mooi wolkenbeeld stuit, word ik helemaal hyperactief.” 

Heftigste storm ooit

De spanning bouwt zich nu op. “We zitten in de auto continu op onze telefoon. We houden allemaal verschillende kaarten en modellen in de gaten en natuurlijk de lucht.” Een van de stormchasers in haar auto is een hobbymeteoroloog: “Hij let ook goed op de risico's. We willen ook niet té dichtbij komen.” 

En wat stormchasers als geen ander weten: het weer is zeer veranderlijk. “Het kan meevallen, maar als het zich zo blijft ontwikkelen kan het de heftigste storm worden die ik ooit heb meegemaakt als stormchaser.”

Tijdens haar rit pakt Jolien op het juiste moment haar camera, dicht bij Brussel.

Op Facebook deelde ze maandag al haar enthousiasme over de voorspelde storm.

 1. Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk
  video

  Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk

  Een vrachtwagen die vastzit onder het beruchte viaduct in Waalwijk. Een auto die spontaan in brand vliegt op een drukke rotonde in Breda. Een persoon die uit het koude water wordt gered in Geertruidenberg. Deze beelden staan gebrand op het netvlies van de brandweerlieden die dagelijks met spoed uitrukken. Voor wie altijd al een keer heeft willen meegaan met ze, kan dat doen in deze eerste aflevering van de vlog van Brandweer Midden- en West-Brabant.
 2. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.