Volledig scherm
Op de Zuiderplas in Den Bosch werd een flinke zoektocht op touw gezet. © Bart Meesters.

Stormschade in Brabant lijkt mee te vallen

DEN BOSCH - Volgens het Verbond van Verzekeraars valt de schade door de eerste najaarsstorm mee. Verzekeraars maken een schatting van de totale schade als het schadebedrag boven de 15 miljoen euro uitkomt. Dat lijkt nu niet het geval te zijn.

Op veel plekken werd zondag windkracht 9 gemeten. De windsnelheden liepen op tot 100 kilometer per uur, met de nodige overlast van dien. Volgens het Verbond van Verzekeraars was het echter geen uitzonderlijke storm. ,,We vinden het heel vervelend voor iedereen die schade heeft geleden, maar een storm als deze komt een paar keer per jaar voor", aldus een woordvoerder.

Hulpdiensten kregen zondag veel meldingen over schade en overlast door de harde wind. Verzekeraar ZLM kreeg een kleine 200 meldingen binnen. ,,Je moet denken aan kapotte schuttingen, deuren en daken", aldus een woordvoerder. Ook bij Interpolis viel het aantal schademeldingen mee. ,,We waren voorbereid op grote drukte, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig", vertelt de woordvoerder van de verzekeraar.

Bord op auto met Sint en pieten
Twee auto's werden op de A58 ter hoogte van Tilburg geraakt door een door de storm losgeraakt verkeersbord. In een van de wagens zat Sinterklaas met een aantal pieten. Er viel één gewonde.

Zeilers
Drie omver geblazen lege bootjes op de Zuiderplas in Den Bosch zorgden voor paniek. De politie en hulpdiensten gingen op zoek naar de vermeende inzittenden. Later bleek dat die zelf al uit het water waren geklommen.

Open gemeentehuis Veghel
Het gemeentehuis in Veghel hield zondag onbedoeld open huis. Door de storm was een houten plaat waarmee een gat aan de achterzijde was afgedicht weggewaaid. De achterzijde van het gemeentehuis wordt gestript en vernieuwd. De opening zat op de eerste verdieping en gaf toegang tot de in verbouwing zijnde vleugel.

Zinken plaat
Oplettende bewoners van het appartementencomplex aan de Ridder in Boxtel hebben kunnen voorkomen dat er een zinken plaat vanaf het dak naar beneden zou waaien. Zij waarschuwden de brandweer, die de zinken plaat uit voorzorg los heeft gemaakt. Wim van den Dungen van het bewonerscomité van de flat was erbij: ,,Als de brandweer er niet was geweest, was hij misschien wel op straat tegen iemand aan gewaaid.'' Ook Hermine Meuleman, die een appartement heeft op de bovenste etage van het appartementencomplex aan de Ridder, zag de zinken plaat wapperen. ,,Hij had hier ook zo door de ruit kunnen gaan.'' Op haar terras waren enkele attributen zoals plantenpotten van hun plek gewaaid.

Omgewaaide bomen
In Sint-Michielsgestel heeft een rotte Amerikaanse eik aan de rand van het Kentalisterrein aan de Theerestraat de storm niet overleefd. Het bedrijf Terrein- en Groenvoorziening uit Schijndel haalde de boom maandagochtend weg. Volgens medewerker Willem van den Biggelaar was er niet zoveel schade van de storm.

Omgevallen bomen waren er ook in Waalwijk en Tilburg. De Ledeboerstraat in Tilburg was er zelfs even door afgesloten

Volledig scherm
De omgewaaide Amerikaanse eik in Sint-Michielsgestel. © Rianneke Mees / BD
Volledig scherm
Een verkeersbord waaide om op de A58. In één van de auto's zat Sinterklaas met enkele pieten. © Toby de Kort
Volledig scherm
Aan de achterzijde van het gemeentehuis in Veghel is vermoedelijk een houten plaat los gewaaid. © Franka Willems
Volledig scherm
De omgewaaide Amerikaanse eik in Sint-Michielsgestel. © Rianneke Mees / BD
Volledig scherm
De losgeraakte zinken plaat op het dan van het appartementencomplex aan de Ridder in Boxtel. © Rianneke Mees / BD